Balinese Babi Ketjap

Balinese Babi Ketjap

Deze ketjap is lekker pittig, hiervoor willen we het liefst procureur voor gebruiken, dat is bij van Donk goed te krijgen. Mocht dat niet lukken dan kan je schouderkarbonades gebruiken, maar dan krijg je dunnere stukjes.

  • 3 flinke uien (aanwezig)
  • 8 tenen knoflook (aanwezig)
  • 3-4 eetlepels olie (aanwezig)
  • stukje pijpkaneel (aanwezig)
  • 3 steranijs (aanwezig)
  • 2 sprieten sereh (citroengras)
  • stukje laos
  • flink stuk gember
  • 1 tomaat
  • 2 lomboks (spaanse peper)
  • 8 rawits (kleine pepertjes)
  • 1 kilo procureur
  • 150 ml zoete ketjap (ABC)
  • 100 ml zoute ketjap/sojasaus
  • 1 liter water
  • sap van een halve limoen
  • 1 theelepel zout
  • zwarte peper

Wat gaan we doen? De mise-en-place:

  • vlees in dikke plakken en daarna in grove stukken
  • uien schillen en snipperen
  • knoflook pellen en fijnsnijden
  • sereh beide kanten stukje er af, laagje afpellen en dan kneuzen en opknopen
  • gember schillen en in plakken in de lengte
  • laos in plakken in de lengte
  • tomaat in blokjes, groene kerntje verwijderen
  • beide pepersoorten in stukjes snijden
  • leg ook kaneel en steranijs klaar
  • meet de sojasauzen af, kunnen bijelkaar

Dan de bereiden:

  • mooie pan op vuur, olie in de pan
  • uien aanfruiten
  • zodra deze even tijd hebben gehad kan knoflook er bij
  • kaneel en steranijs toevoegen
  • tomaat er bij
  • laos, gember en sereh erbij
  • vlees erbij en mengen en even aanzetten tot zover mogelijk
  • sojasaus er bij
  • liter water erbij
  • theelepel zout, zwarte peper
  • sap van halve limoen

Zonder deksel lekker laten garen, zeker een 5 kwartier

Hou op het einde de saus goed in de gaten, zodra deze dik wordt is er risico op aanbranden op de bodem.

Volgende dag het lekkerst, alle kruiden laten zitten en pas na opwarmen de harde ingredienten (laos, gember, steranijs, kaneel) verwijderen.

Lekker met witte rijst en atjar.

Er is tijdens de bereiding van de babi ketjap zeker nog tijd om zelf een lekkere atjar te maken, dat deden we wel eerder; zie https://kgwkoken.nl/atjar/

Kurkuma, suiker en azijn zijn er ruim aanwezig!

Dit Balinese Babi Ketjap recept is van Jop van der Bijl, je kan ter inspiratie alvast even kijken natuurlijk: