Wintergroenten met parelgortrisotto en geitenkaas

Wintergroenten met parelgortrisotto en geitenkaas

Terwijl de graansoort tarwe de basis is van ons brood, pasta, noedels en zelfs couscous, behoort gerst, en dus ook parelgort, tot de categorie van vergeten granen. Maar parelgort is een heerlijke graansoort die je voor veel doeleinden kan gebruiken. Ik vind het erg lekker.
Parelgort ontstaat door gerstkorrels van hun vliesje te ontdoen. Het zijn ronde, zachte korrels die je kunt koken en op dezelfde manier kunt gebruiken als rijst. Parelgort lijkt ook een beetje op risotto, maar het heeft een meer nootachtige smaak. Je kunt het tegenwoordig gewoon kopen bij Albert Heijn.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 eetl. olie, om in te bakken
  • ½ groene kool, in reepjes gesneden
  • 150 gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • ½ ui, in dunne ringen
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 75 gram parelgort
  • 1 eetl. bloem
  • 100 ml witte wijn
  • 250 ml melk
  • 50 gram zongedroogde tomaten op olie
  • 50 gram Taleggio-kaas, in stukjes
  • 50 gram geitenkaas, grof verkruimeld
  • 25 gram Parmezaanse kaas of Pecorino
  • ½ bosje verse basilicum

Materialen
Ovenschaal

Bereiding

  • Verhit de olie in een grote pan op laag vuur en bak hierin de reepjes groene kool en de spruitjes 10 à 12 minuten tot ze licht gekleurd zijn.
  • Schep de kool en de spruitjes op een bord, die gebruiken we straks.
  • Bak in de overgebleven olie de uienringen ± 5 minuten.
  • Voeg de knoflook en de parelgort toe en schep 2 à 3 minuten om.
  • Strooi de bloem erover en schep nog 1 minuut om.
  • Schenk de wijn erbij en draai het vuur hoger en laat het 1 minuut inkoken terwijl je roert.
  • Draai het vuur nu laag, schenk de melk en 100 ml water erbij.
  • Kook nu de parelgort 15 minuten tot de saus bindt en de parelgort zacht wordt. Af en toe roeren.
  • Voeg de tomaatjes, de Taleggio en de geitenkaas toe aan de parelgort.
  • Schep de parelgort in de ovenschaal.
  • Schep nu de spruitjes en de kool op de parelgort.
  • Rasp er de Parmezaanse kaas over.

Thuis afmaken

  • Verwarm de oven op 160 °C.
  • Laat de parelgort-risotto in 20 minuten warm worden en goudbruin gratineren.

Laat de schotel een paar minuten afkoelen en strooi de basilicum erover.
Eet smakelijk