Vanillevla, maar dan lekker

Vanillevla, maar dan lekker

Recent kocht ik weer eens een boek van Cees Holtkamp, Kroketten en andere klassiekers een mooie uitgave met illustraties van Christiaans Ouwens.

Een van de recepten is voor vanillevla, net als ragout en veel andere dingen is het verschil tussen gekocht in de winkel en zelf gemaakt enorm.

Ingrediënten:

  • 750 gram Jersey melk (bij de AH)
  • 50 gram custard (aanwezig)
  • 150 gram suiker
  • 8 eidooiers
  • 1 vanillestokje

Zelf koop ik vanillestokjes via https://vanillemadagascar.nl/ als mijn bestelling op tijd binnen is zal ik ze meenemen, maar koop voor de zekerheid ook maar een stokje als het maandag is en je hebt niets van me vernomen.

Bereiding:

  • Meng 50 gram custard, 75 gram suiker, 8 eidooiers en 50 gram melk en roer dit tot een papje
  • Breng  700 gram melk, 75 gram suiker en een uitgeschraapt vanillestokje aan de kook in een pan met dikke bodem
  • Verwijder het stokje als de melk kookt
  • Giet de hete melk al roerend op het papje
  • Goed mengen, terug in de pan, terug op het vuur
  • Na twee minuten doorkoken kan het vuur uit
  • Blijf roeren terwijl de vla terugkoelt
  • Stort het in een glazen fles (aanwezig)

Deze vla is in het "vacuum" van de fles gekoeld best even te bewaren, maar als hij eenmaal geopend is moet hij binnen een dag of twee op.

Wat doe je nou met de eiwitten? Daar zou je bijvoorbeeld kokosmakronen van kunnen maken, Yvonne heeft daar een receptje voor.

Maar ik wou deze keer een Angel Food cake maken