Tarte Tatin en Vanillesaus

Tarte Tatin en Vanillesaus

KGW Koken - Maandag 18 oktober 2021

Deze variant op de appeltaart is rond 1880 in Frankrijk ontstaan in de keuken  van Hôtel Tatin door de gezusters met dezelfde naam.

Hoe deze precies is ontstaan wordt niet duidelijk, de engelstalige Wikipedia  vertelt over twee varianten waarin de oorsprong in beide gevallen wordt gezocht in een fout. Of het nu onervarenheid of stress was doet er eigenlijk niet zoveel toe. Het meest kenmerkende van deze taart is in beide gevallen hetzelfde; deze  taart is wordt omgekeeerd gebakken.



Dat kan in een koekenpan die ook in de oven kan (let op dat het handvat tegen de hitte kan) voor de echte freaks is er een  heuse Tarte Tatin vorm van Creuset

Een gewone aardewerken of glazen bakvorm van ongeveer 25 cm diameter is natuurlijk ook prima.

Het is dan wat omslachtiger omdat je een karamel moet maken in een pannetje en deze moet overbrengen in de vorm. Makkelijker is het natuurlijk om de karamel te maken, de appels en het deeg er op te leggen en dan de boel in de oven te schuiven. Vandaar dat er een speciale pan voor is.

Hou er rekening mee dat je geen springvorm kan gebruiken, de karamel zou daar uit weg lopen.