Salade van geroosterde spruitjes met pomelo en steranijs

Salade van geroosterde spruitjes met pomelo en steranijs

Een overheerlijk salade van spruitjes. Dit recept komt uit het kookboek ‘plenty more’ van Yotam Ottolenghi.
Yotam Ottolenghi staat symbool voor het nieuwe koken met groente en heeft inmiddels al 8 kookboeken op zijn naam. In zijn kookboek Plenty More is het uitgangspunt het koken met verschillende technieken.
‘Spuitjes smaken heel anders als je ze kookt, roostert of bakt in de pan’, aldus Ottolenghi. Meestal koken we de spruitjes, maar je kunt ze ook roosteren, zoals in dit recept.
In het oorspronkelijk recept wordt de salade gemaakt met pomelo. Maar omdat deze niet gemakkelijk te verkrijgen is, kun je ook grapefruit gebruiken; gebruik dan wel minder citroensap.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 1 kaneelstokjes
  • 3 steranijs
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ pomelo (150 gram na het schillen en de vliesjes verwijderd)
  • 300 gr spruitjes
  • 125 gr sjalotjes
  • 40 ml olijfolie
  • Korianderblad (eventueel)
  • Zout en peper

Bereiding
Maak eerst de suikerstroop

  • Doe de suiker met 50 ml water in een steelpannetje.
  • Voeg de steranijs en de kaneelstokjes toe.
  • Breng zachtjes tegen de kook aan tot de suiker is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur en voeg ½ eetlepel citroensap toe.
  • Laat de siroop afkoelen.

Nu aan de slag met de pomelo

  • Verwijder de schil en zorg dat het witte vlies ook verwijderd is. (Een speciale manier zal ik voordoen)
  • Verdeel het vruchtvlees in parten en doe een beetje afgekoelde siroop over de partjes.
  • Laat dit minstens een uur staan om te marineren en schep het af en toe om.

Verhit de oven op 220 °C

  • Maak de spruitjes en de sjalotjes schoon.
  • Breng een grote pan water met zout aan de kook en blancheer de spruitjes en de sjalotjes 2 minuten.
  • Giet ze af, spoel ze kort onder de koude kraan en dep ze droog.
  • Snijd de spruitjes en de sjalotjes over de lengte doormidden of in vieren zodat ze van gelijke grootte zijn.
  • Doe alles in een kom met 3 eetlepels olie, een ½ theelepel zout en wat zwarte peper.
  • Spreid alles uit op een bakplaat en rooster het 20 minuten in de hete over tot de spruitjes goudbruin en beetgaar zijn.

Maak de salade (thuis) af

  • Haal de steranijs en de kaneelstokjes uit de kom met de pomelo.
  • Doe vlak voor het opdienen de spruitjes en de pomelo in een schaal.
  • Voeg de overgebleven olijfolie, een eetlepel pomelomarinade en het restant van de citroensap toe.
  • Voeg eventueel de koriander toe.
  • Meng alles luchtig door elkaar en het is klaar om te serveren.

Eet smakelijk!