Romige aardpeer soep met gebakken pastinaak en paddestoelen
Aardpeer, topinamboer, Jerulazem artichoke; er zijn vele benamingen voor dit knolletje dat vele mogelijkheden biedt.
Al dan niet samen met aardappel kan je er een mooie puree van maken, rauw in dunne plakjes kan het een knappertje zijn in een amuse, of je draait er soep van.
Dat is wat we vandaag doen.
- 1 kilo aardperen
- 1 citroen
- 2 sjalotten (bij het Vomar formaat 4 of 5)
- 200 ml droge witte wijn
- 800 ml kippenbouillon
- 125 ml slagroom
- 1 pastinaak
- 25 gram roomboter (om in te bakken)
- 150 gram gemengde bospaddestoelen of oesterzwam
- peper en zout
Als je wilt kan je de kippenbouillon zelf maken, haal dan een een doos kippenvleugels of kipkluifjes. Hak deze eventueel met een bijltje nog even doormidden, de botjes geven op die manier sneller smaak af en zet dit net onder in een pannetje met ongeveer een liter water. Laat zachtjes pruttelen en bereid ondertussen de overige ingrediƫnten voor (mise en place)
Schil naar keuze de topinamboer.
Snijd ze in gelijke stukken en schep het citroensap erdoor om verkleuren te voorkomen.
Verwarm wat olie in een ruime pan.
Fruit de sjalotten glazig, voeg de topinamboer toe, bak die even mee en blus af met de witte wijn.
Laat hem iets inkoken en giet dan de bouillon erbij.
Laat 20 minuten op laag vuur koken tot de topinamboer gaar is.
Pureer de soep met een staafmixer tot hij helemaal glad is.
Giet de room erbij en roer goed door.
Schil de pastinaak en snijd hem in dunne schijfjes.
Verhit de boter en de overgebleven olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak de pastinaakplakjes en de reepjes paddestoel snel aan beide zijden knapperig.
Maal er ruim peper en zout boven.
Schep de soep in kommen, verdeel de gebakken pastinaak en paddestoel erop.
uit Homemade, het eerste boek van Yvette van Boven uit 2010.