Quichedeeg zelf maken
Er gaat maar weinig boven een versgebakken quiche. En het lekkerste is dat met zelfgemaakt quichedeeg. Gelukkig is dat supermakkelijk om zelf te maken.
Met dit basisrecept en de stap-voor-stap uitleg bak je binnen no-time zelf de lekkerste quiches. Dit recept komt uit Het Hartige Bakboek van Rutger van den Broek, winnaar van het eerste seizoen van het tv-programma Heel Holland Bakt. Dit boek staat helemaal vol met hartige bakrecepten.
Dit quichedeeg is perfect als basis voor een zelfgebakken quiche. Door snel en koud te werken, blijven er kleine ‘kruimels’ boter in het deeg zitten. Deze geven tijdens het bakken een mooie, knapperige structuur aan het deeg.
Ingrediënten
- 250 gr bloem
- ¾ tl zout
- 125 gr boter, koud
- 1 ei
- 3 el water, ijskoud
Bereidingswijze
- Meng de bloem met het zout in een mengkom.
- Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem.
- Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel.
- Voeg het ei en het water toe en meng dit kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken.
- Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe.
- Kneed vooral niet te lang!
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.