Pittige stamppot van zoete aardappelen, bleekselderij en kokos

Af en toe hangt het voorjaar al in de lucht, maar qua temperatuur is een stamppotje nog steeds een prima idee.
We hebben vanuit de Kookgroep nog een halve doos bleekselders liggen, zullen we daar iets leuks mee doen?
Bij Delicious Magazine vond ik een leuke variant met wat hete invloeden:
(in plaats van speklap kan je een kipdijfilet doen of een vers worstje)
Ingrediënten
- 1200 g zoete aardappelen geschild, in gelijke blokken
- 3 el olie
- 2 tl sambal + extra
- 400 g bleekselderij in boogjes, met groen (aanwezig)
- 3 uien grof gesneden
- 2 tenen knoflook in plakjes
- 75 g pinda’s
- 40 g kokos gemalen (aanwezig)
- 1 tl komijnzaadjes of 1½ tl komijnpoeder (zaadjes zijn er, poeder niet)
- 400 g speklappen dwars op de spekrichting in repen van 1½-2 cm breed gesneden
Bereiding
- Zet de zoete aardappelen met 3 cm water, wat zout, ½ el olie en 1 theelepel sambal op en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook met deksel op de pan in 25-30 min. gaar. Snipper het groen van de bleekselderij en houd apart. Voeg de bleekselderij na 15 min. toe aan de zoete aardappelen en kook mee gaar.
- Verwarm 1 el olie en bak de uien en knoflook zachtjes goudbruin in 25 min., schep regelmatig om.
- Verhit ½ el olie in een koekenpan en rooster de pinda’s, gemalen kokos en komijn al omscheppend goudbruin, neem uit de pan en houd apart.
- Kruid de speklapreepjes met zout en peper. Verwarm de rest van de olie in een andere koekenpan en bak de speklapreepjes hierin langzaam rondom goudbruin in 15 min. Pas op dat ze niet te donker worden. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Giet de stamppot af en stamp grof door elkaar. Voeg de uien en helft van het pindamengsel toe en roer er losjes door. Breng evt. op smaak met zout en nog wat sambal.
- Bestrooi de stamppot met de rest van het kokosmengsel en selderijblad en serveer met de speklapreepjes.