Miniquiches met geroosterde asperges & daslook

Het aspergeseizoen is weer begonnen — mijn favoriete tijd van het jaar! Dan zet ik maar al te graag een lentefeestje op tafel, met natuurlijk asperges in de hoofdrol. Zoals deze miniquiches met geroosterde asperges en geurige daslook: fris, groen en heerlijk seizoensgebonden.
Maak je in de lente een boswandeling? Grote kans dat je het meteen ruikt: het is daslooktijd! Deze wilde voorjaarsplant, familie van de ui, verspreidt een heerlijke, kruidige geur.
In dit recept roosteren we de asperges. Simpel, snel en o zo smaakvol — roosteren haalt net dat beetje extra uit de asperges en geeft ze een volle, nootachtige smaak.
Ingrediënten voor 2 personen
- 3-4 witte asperges
- 1 el olijfolie
- 2 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries, ontdooid
- 1 el daslook (of gebruik bieslook en een geperst teentje knoflook)
- 1 ei
- 1 el crème fraîche
- 1 el geraspte Goudse jong belegen kaas
Twee eenpersoons-taartvormpjes van 14 cm Ø, ingevet
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil de asperges en snijd het houtige uiteinde af.
- Snijd elke asperge in twee stukken en leg ze – in één laag – in een passende ovenschaal.
- Besprenkel ze met de olijfolie.
- Rooster de asperges in de oven beet- gaar in ± 30 min.
- Dikke asperges vragen iets meer tijd: controleer de gaarheid door met de punt van een scherp mes in de asperge te prikken. Het mes moet er makkelijk inglijden.
- Laat de geroosterde asperges afkoelen tot kamertemperatuur.
- Laat intussen het deeg op kamertemperatuur ontdooien.
- Rol de plakjes iets groter uit en bekleed de vormpjes ermee.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Hak de daslook fijn.
- Klop het ei met de crème fraîche en de geraspte kaas los.
- Klop de daslook met zout en peper naar smaak erdoor.
- Schenk het ei-mengsel op de deegbodems.
- Leg de geroosterde asperges in het ei-mengsel.
- Bak de quiches laag in de oven in 20-25 min. goudbruin en gaar.
Opdienen
- Verwarm de quiches in de oven op 130 °C en serveer met een rucola-salade
Eet smakelijk!