Lasagne met bechamel saus

Lasagne met bechamel saus

Maar een lasagne is toch altijd met bechamel saus? Nou dat hoeft niet persé, het enige andere lasagne recept op kgwkoken is er een zonder! Het is een recept met de oorsprong in Calabrië; een regio in Italie waar ze dus geen saus toevoegen.

Dat recept vind je op https://kgwkoken.nl/lasagna/

In de Zilveren Lepel, het standaardwerk over de italiaanse keuken, staan een "alla bolognese", "alla napoletana" een "met aubergine en ricotta" en tot slot een met "radicchio".

De bolognese gaat uit van een gehaktsaus, de napoletana gebruikt gehaktballetjes en beide andere doen een variatie daarop met het ingredient uit de titel van het gerecht.

We beginnen met de bechamel-saus:

Ingrediënten (4 personen)

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml volle melk
  • nootmuskaat/zout/peper

Bereiding

  • smelt de boter, als deze is uitgebruist bloem er bij
  • meng goed en gaar de roux (dat is wat er nu in de pan zit)
  • voeg nu de koude melk toe
  • meng met garde en warm voorzichtig door
  • zodra er binding is vuur laag
  • laat 20 minuten doorpruttelen (op een vlamverdeler)
  • LET OP: bodem kan snel aanbranden, af en toe roeren met pannenlikker

Pasta recept (voor de lasagne vellen)

  • circa 200 gram bloem type 00
  • 2 eieren losgeklopt

Bloem en eiermengsel in kom of op de werkbank mengen tot een samenhangend deeg. Het is goed als de bal terugveert. Leg deze bal in plastic tegen het uitdrogen aan de kant tot je hem nodig hebt.

Bolognese

Het zal je bekend voorkomen:

Ingrediënten

  • grote winterwortel in blokjes
  • paar stengels bleekselder
  • 1 ui in blokjes
  • 300 gram (runder) gehakt
  • blik gepelde tomaten
  • 100 ml droge witte wijn
  • 65 gram parmezaan

Bereiding

  • olie in de pan
  • bleekselder, wortel en ui fruiten
  • gehakt er bij en bruin bakken
  • blussen met de witte wijn
  • tomaten even door de blender en in de saus
  • mag 30 minuten inkoken

De bleekselderij staat niet in de Zilveren Lepel maar eigenlijk heeft elke soffritto natuurlijk bleekselder in zich en het geeft een mooie smaakverdieping.

Extra

De standaard is bovenstaande saus, laagje deeg, deze saus, laagje deeg en tenslotte de bechamel er overheen.

Dat is natuurlijk goed en wel maar er zit maar weinig groenten in.

Dus neem vooral wat extra groenten mee die je lekker vind.

Bijvoorbeeld een zak spinazie om een paar lagen spinazie tussen te voegen, of courgette of aubergine, deze kan je in dunne plakken op de mandoline snijden en invoegen in de lagen. Of champignons, of iets anders..

Bakken: 30 minuten op 200 graden

Neem een mooie grote ovenschaal mee waarin je de lasagne ook in mee kan nemen!