Indische Zuurkoolschotel

Ingrediënten
- babi ketjap van 1 kilo speklappen (zie recept babi ketjap)
- 1½ kilo kruimige aardappelen
- 75 gram roomboter
- zout en peper naar smaak
- 1½ - 2 pakjes zuurkool á 500 gram (kerriesmaak)
Als je geen zuurkool met kerrie kan vinden neem dan gewone zuurkool mee, dan maak je die zelf op smaak met kerrie.
Bereiding
- Maak babi ketjap van 1 kilo speklappen, in kleine stukjes gesneden (zie recept babi ketjap). Laat ongeveer 1,5 uur gaar sudderen en de saus indikken tot dik-vloeibaar
- Kook 1,5 kilo kruimige aardappelen gaar, giet af, voeg 75 gram roomboter toe en maak hiervan een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper
- Bedek een ovenschaal met de helft van de aardappelpuree
- Bedek deze laag aardappelpuree met 1½-2 pakjes zuurkool van 500 gram. Kies eventueel voor zuurkool met kerriesmaak. Spoel de zuurkool met water als je het wat minder zuur wilt maken
- Bedek de zuurkool met de babi ketjap en bedek de babi ketjap met de resterende aardappelpuree
- Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de zuurkoolschotel in ca. 30 minuten
- Serveer de zuurkoolschotel met chilisaus of sambal badjak
Babi Ketjap
We volgen het advies van Jop en maken hem voor de zuurkool met speklapjes ipv schouderkarbonades:
Ingrediënten:
- 1 kilo speklappen
- 3 uien
- 2 tenen knoflook
- 3-4 eetlepels olie
- 3 theelepels djahé ( gemberpoeder)
- 2 theelepels ketoembar ( korianderpoeder)
- 1/2 theelepel trassi
- 1/2 liter water
- 150-200 ml ABC ketjap (dringend advies: alleen ABC)
- 4 blaadjes daoen salam
- 3 blaadjes daoen djeroek
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels citroensap
Bereiding
- snij de speklappen in grote stukken
- schil en snipper de uien en knoflook in niet te kleine stukjes
- maak het specerijenmengsel, voeg samen: gemberpoeder, korianderpoeder, trassi
- fruit ui en knoflook in een pan met een beetje olie tot er wat kleur op komt
- voeg dan de specerijen toe, blijf een minuutje roeren
- voeg dan een halve liter water toe
- dan 150 tot 200 ml ketjap toevoegen
- theelepel zout toevoegen
- sap van een halve citroen
- salam- en djeroekblad toevoegen
- vlees er bij, aan de kook brengen en dan sudderen, zeker 45 minuten
- het is klaar als het is ingekookt en het een mooie gevulde saus is geworden
Je kan nu de zuurkoolschotel afmaken.
