Indische Zuurkoolschotel

Indische Zuurkoolschotel

Ingrediënten

  • babi ketjap van 1 kilo speklappen (zie recept babi ketjap)
  • 1½ kilo kruimige aardappelen
  • 75 gram roomboter
  • zout en peper naar smaak
  • 1½ - 2 pakjes zuurkool á 500 gram (kerriesmaak)

Als je geen zuurkool met kerrie kan vinden neem dan gewone zuurkool mee, dan maak je die zelf op smaak met kerrie.

Bereiding

  • Maak babi ketjap van 1 kilo speklappen, in kleine stukjes gesneden (zie recept babi ketjap). Laat ongeveer 1,5 uur gaar sudderen en de saus indikken tot dik-vloeibaar
  • Kook 1,5 kilo kruimige aardappelen gaar, giet af, voeg 75 gram roomboter toe en maak hiervan een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper
  • Bedek een ovenschaal met de helft van de aardappelpuree
  • Bedek deze laag aardappelpuree met 1½-2 pakjes zuurkool van 500 gram. Kies eventueel voor zuurkool met kerriesmaak. Spoel de zuurkool met water als je het wat minder zuur wilt maken
  • Bedek de zuurkool met de babi ketjap en bedek de babi ketjap met de resterende aardappelpuree
  • Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de zuurkoolschotel in ca. 30 minuten
  • Serveer de zuurkoolschotel met chilisaus of sambal badjak

Babi Ketjap

We volgen het advies van Jop en maken hem voor de zuurkool met speklapjes ipv schouderkarbonades:

Ingrediënten:

  • 1 kilo speklappen
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3-4 eetlepels olie
  • 3 theelepels djahé ( gemberpoeder)
  • 2 theelepels ketoembar ( korianderpoeder)
  • 1/2 theelepel trassi
  • 1/2 liter water
  • 150-200 ml ABC ketjap (dringend advies: alleen ABC)
  • 4 blaadjes daoen salam
  • 3 blaadjes daoen djeroek
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels citroensap

Bereiding

  • snij de speklappen in grote stukken
  • schil en snipper de uien en knoflook in niet te kleine stukjes
  • maak het specerijenmengsel, voeg samen: gemberpoeder, korianderpoeder, trassi
  • fruit ui en knoflook in een pan met een beetje olie tot er wat kleur op komt
  • voeg dan de specerijen toe, blijf een minuutje roeren
  • voeg dan een halve liter water toe
  • dan 150 tot 200 ml ketjap toevoegen
  • theelepel zout toevoegen
  • sap van een halve citroen
  • salam- en djeroekblad toevoegen
  • vlees er bij, aan de kook brengen en dan sudderen, zeker 45 minuten
  • het is klaar als het is ingekookt en het een mooie gevulde saus is geworden

Je kan nu de zuurkoolschotel afmaken.