Franse uientaart

Franse uientaart

Dit is een eenvoudige variant van de Pissaladière, een uientaart uit de omgeving van Nice in Zuid Frankrijk. Eigenlijk laten we alleen de ansjovis en de zwarte olijven weg, dus als je die weer toevoegd (als je er van houd) dan heb je een Pissaladière gemaakt ipv een Franse uientaart 😄

Ingrediënten

  • 1 kg uien verschillende soorten (aanwezig)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram spekblokjes gerookt
  • 1 eetlepel tijm gedroogd
  • zeezout & versgemalen peper (aanwezig)
  • 2 eetlepels balsamicoazijn (aanwezig)
  • 2 eetlepels honing vloeibaar
  • 1 pak/rol bladerdeeg
  • 2 theelepels Franse mosterd volle (aanwezig)

Bereiding

  • Schil de uien en snijd in plakjes/ringen.
  • Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan en voeg de spekblokjes toe. Bak even een minuut of 3 op middenhoog vuur en voeg dan de uienringen toe.
  • Voeg de tijm toe en royaal zout en peper. Laat de uienringen in 10 minuten rustig mooi goudbruin kleuren. Zet je vuur niet te hoog en roer regelmatig.
  • Voeg de balsamico azijn en de honing toe en bak alles al roerend nog 3 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en laat het uienmengsel even een kwartier afkoelen. Verwarm in de tussentijd je oven voor op 180 graden.
  • Bedek de bodem van de taartvorm met bladerdeeg (ik gebruik een vlaaivorm van 26 cm). Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Smeer de bodem in met ongeveer 2 volle theelepels franse mosterd.
  • Schep het uienmengsel op de bodem en strijk het mooi glad. Schuif de taart in de oven en bak hem 20 ( à 25) minuten mooi goudbruin. Bon appetit

Bladerdeeg uit een pakje is natuurlijk wel lekker snel maar je zou ook een quiche-deeg kunnen maken, zeker als je hem in een ronde vorm maakt van 28cm diameter:

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • snuf zout
  • 1 ei (M)
  • 2-3 el koud water

Instructies

  • Doe de bloem, boter, zout, het ei en 2 eetlepels water in een kom en mix dit tot een mooi deeg. Is het nog wat kruimelig, voeg dan de derde eetlepel water toe. Je moet een stevig deeg hebben, maar het mag niet té droog zijn.
  • Verpak het deeg in keukenfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast. Ondertussen kun je vast beginnen aan de vulling voor je quiche.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het iets groter is dan de vorm die je wilt bekleden. Om de vorm te bekleden, rol ik de lap deeg altijd om mijn deegroller, dan zet ik de vorm neer en rol ik het boven de bakvorm weer voorzichtig uit.
  • Druk het deeg goed aan in de hoekjes van de vorm en snijd de overtollige randjes weg, prik met een vork gaatjes in de bodem. Dit laatste doe je altijd, ook als je de quiche blindbakt.