Falafel

Falafel

Omdat de frituur toch al heet is voor om de kaaskroketjes uit te proberen die we gaan maken met de salpicon die we vorige week maakten gaan we nog even verder met frituren.

We maken falafel balletjes, lekker met wat salade, tomaat, radijsjes en wat knoflooksaus.

Letop: de kikkerwten moeten lang weken voordat we ze kunnen malen, begin op tijd zodat je maandag-avond geweekte kikker-erwten bij je hebt!

Ingrediënten

  • 180 gram gedroogde kikkererwten, dus niet uit blik of pot!
    de Turkse winkel naast de AH zal ze hebben, maar misschien heeft de supermarkt ze ook wel.
  • 80 gram gesnipperde ui
  • 2 tenen knoflook
  • bosje peterselie, alleen de blaadjes
  • 2 theelepels gemalen koriander (aanwezig)
  • halve theelepel baking soda (aanwezig)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/8 theelepel chilipoeder (of naar smaak)
  • 1 theelepel zout

Bereiding thuis

  • Week de kikkererwten 12 uur in een ruime hoeveelheid water.
  • Giet af, schenk er vers water bij en laat nog 12 uur weken.

Bereiding fortkeuken

  • Giet af, spoel af onder de kraan en laat 5 minuten uitlekken.
  • Zet het S-mes in de foodprocessor (of gebruik een goede blender; verdeel dan de kikkererwten in twee porties).
  • Hak de kikkererwten fijn tot het mengsel de textuur heeft van grof zand.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de olie, en pureer tot het een  dikke pasta is.
  • Dek af met plasticfolie en zet de falafelmix minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Neem de mix uit de koelkast, maak je handen vochtig en rol balletjes ter grootte van walnoten.
  • Frituur de balletjes 4 minuten in de hete olie tot ze mooi bruin zijn.

Knoflooksaus

  • gelijke delen yoghurt en mayonaise
  • rasp één of meer knoflooktenen er in
  • goed mengen
  • eventueel wat peterselie (bijv de stengeltjes, fijngehakt)
  • breng eventueel op kleur of pit met wat kerrie of chilipoeder

Tomatensalsa

  • een of twee tomaten, verwijder vruchtvlees, snij in fijne stukjes
  • een ui in fijne brunoise
  • voeg ketchup toe en meng het geheel tot mooie massa
  • eventueel wat zout toevoegen

Tahinisaus

  • 4 eetlepels tahgini
  • 1 knoflookteen geraspt
  • eetlepel bieslook, fijngehakt
  • citroensap naar smaak (verse citroen!)
  • 120 ml havermelk, rijstmelk of amandelmelk
  • zout en peper
  • meng alles tot gladde saus

Pitabroodjes

Zelfgemaakte broodjes zijn VEEEEEL lekkerder dan die plastic verpakte dingen uit de supermarkt. Bij Hakam naast de AH op Hogeweij kan je soms ook wel pitabroodjes kopen.

Zelf maken is niet moeilijk; ik zal er een stel bakken terwijl we bezig zijn;

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 300 ml water (lauwwarm)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel gist (gedroogde)
  • 1 theelepel zout

Bereiding

  • Doe 300 ml lauwwarm water in een maatbeker en voeg hier 1 eetlepel gist aan toe. Roer dit en laat enkele minuten staan.
  • In de keukenmachine met een deeghaak doe je de bloem, olijfolie en het gist/ water mengsel.
  • Kneed dit tot een egaal deeg met de deeghaak. Voeg daarna het zout pas toe en kneed dit nog even door het deeg. Zout voeg je pas op het laatste moment toe om te zorgen dat het niet direct in aanraking komt met het gist. Zout gaat namelijk de werking van gist tegen. Als je geen keukenmachine hebt kun je het deeg uiteraard met de hand kneden.
  • Verdeel het deeg nu in 6 gelijke stukken en draai hier bolletjes van. Het makkelijkste is om het deeg in je hand te nemen, de zijkanten naar binnen te vouwen en het deeg op het aanrecht te leggen. Maak een kommetje van je hand, leg het over het deegballetje en maak draaiende bewegingen. Op deze manier maak je mooie ronde balletjes.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi wat bloem over het aanrecht en druk de balletjes nu plat tot een rond broodje welke aan beide kanten bedekt is met een klein beetje bloem.
  • Leg de ronde pitabroodjes nu op de bakplaat en dek af met een theedoek. Zorg voor voldoende ruimte tussen de broodjes en gebruik indien nodig meerdere bakplaten. Laat ze vervolgens zo'n 30 á 40 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden boven- en onderwarmte.
  • Doe de pitabroodjes in de oven voor ongeveer 10 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Het leukste is om erbij te blijven omdat de broodjes in de eerste vijf minuten helemaal omhoog komen en bol gaan staan. Het is een magisch iets om te zien.
  • Na het bakken haal je ze uit de oven en kun je ze eventueel voorzichtig iets plat drukken mochten ze bol blijven staan. Even laten afkoelen en eet smakelijk!