Beef Broccoli met oestersaus

Beef Broccoli met oestersaus

Ingrediënten voor 3-4 personen

  • 150 ml neutrale olie
  • 300 gram rundvlees, gevelvet
  • 5 gram gember, geschild en fijngehakt
  • ½ ui (ca. 50 gram) witte ui in blokjes
  • 150 gram broccoli in roosjes
  • ½ wortel (ca. 50 gram) geblancheerd en in halvemaantjes van 1 cm
  • 30 ml kippenbouillon
  • 1 eetl. oestersaus
  • ½ theelepel zout
  • 1½ theelepel kristalsuiker
  • ½ theelepel ve-tsin (msg)
  • 25 gram prei, gewassen en in ringen van 1 cm
  • 1½ eetlepel maizena-slurry (meng 1 deel maizena met 3 delen water)
  • 2 theelepel sesamolie

Velvetten van rundvlees

Je kan natuurlijk een prachtige biefstuk of ossenhaas halen maar het leuke van velvetten is dat het wat taaier vlees juist de kwaliteiten geeft van de luxure soorten. Dus in plaats van een dure biefstuk kan je een goedkoper stukje vlees kiezen zoals een stukje runderlap of sukade.

  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • ½ theelepel baking soda
  • 1 eetlepel maizena
  • 4 eetlepels neutrale olie, plus extra om in te bakken

Snijd het vlees tegen de draad in, schuin in plakken van 1 centimeter.

Kijk voor je gaat snijden goed hoe de 'groeven' van het vlees lopen, lopen die van links naar rechts, dan snijd je tegen de draad in als je dus precies haaks op die groeven snijdt.

Doe het vlees in een kom met de sojasaus, baking soda, maizena en 40 milliliter water. Masseer alles in het vlees, tot het vocht helemaal is opgenomen.

Voeg op het laatst de olie toe en meng goed. Als je de olie eerder toevoegt, gaat de boel plakken. Laat (in de koelkast) minimaal 30 minuten marineren.

Haal het vlees 30 minuten voor gebruik uit de koelkast om op temperatuur te komen.

Verhit de olie in een wok tot 100 °C en bak hierin het rundvlees circa 3o seconden tot het halfgaar is. Schep het vlees uit de wok en laat uitlekken op een bakrooster.

Giet de hete olie af tot er nog 2 eetlepels in de wok zitten en draai het vuur
laag.

Fruit de knoflook, gember en ui 2 minuten of tot de knoflook goudbruin
van kleur is.

Voeg de broccoli en wortel toe en wok het geheel 1 minuut op hoog vuur.

Doe de bouillon erbij, gevolgd door de oestersaus, het zout, de suiker en ve-tsin,
en breng het geheel aan de kook.

Voeg het rundvlees, de prei en maizenaslurry toe en breng al roerend aan de
kook tot de saus stroperig wordt. Draai het vuur uit, voeg de sesamolie toe en
roer goed door.

Schep de beef broccoli met oestersaus op een serveerbord.