Bananensoezen

Bananensoezen

Wie kent hem niet, onze Rudolph the Red Nosed Raindeer?
Ook heel bekend, maar dan in .nl is Rudolph met zijn Bakery op 24kitchen.

Vandaag doen we een receptje van hem, op de valreep voor Valentijn komen we thuis met zelfgemaakte soezen. Wat wil je nog meer!?

De boodschappenlijst:

  • 6 bananen, liefst niet te rijp
  • 350 gram ongezouten roomboter (er zijn pakjes van 400 gram)
  • 350 cc volle melk
  • 150 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 150 gram donkere chocolade
    (de Tony's zijn in de aanbieding bij de AH, 2 voor 4 euro)
  • 6 eieren
  • 100 gram suiker
  • 360 gram poedersuiker
  • 50 cc sinasappelsap
  • 200 cc slagroom
  • een geschikte doos om tien soezen in te vervoeren.
  • klopfix (optioneel)

Patisserie is een dingetje, waar je bij koken de boel vaak nog wel kan redden als iets niet helemaal gaat zoals je zou willen is dat bij patisserie vaak niet mogelijk. Als de receptuur niet exact opvolgt en je weet niet precies waarom het recept is zoals het is dan is opnieuw beginnen gewoon het beste.

Om dat te voorkomen moeten we nauwkeurig werken, dit recept bestaat uit een aantal onderdelen, splits om te beginnen de ingrediënten per onderdeel en zet deze overzichtelijk klaar:

Soezenbeslag

  • 100 ml volle melk
  • 100 ml water
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • snufje zout

Banketbakkersroom

  • 250 ml melk
  • 2 eidooiers (splits de eieren)
  • 75 gram suiker
  • eetlepel bloem

Chocoladecrème

  • 150 gram donkere chocolade
  • 250 gram boter op kamertemperatuur
  • 60 gram poedersuiker
  • 250 gram banketbakkersroom (zie hierboven)

Glazuur

  • 50 ml sinasappelsap
  • theelepel kurkuma
  • 300 gram poedersuiker

Vulling

  • 200 ml slagroom
  • 25 gram suiker
  • 6 bananen

Groepeer de ingrediënten op de werkbank, dit is het moment om af te wegen (en de eieren te splitsen)


Soezenbeslag

We beginnen met het soezenbeslag, dit is een kookdeeg, oftewel voordat we het in de oven bakken koken we het al in de pan, omdat je hiermee de bloem alvast voorgaard krijgt het in de oven een mooiere rijs, dat hebben we nodig voor de luchtige soes.

  • leg een spatel klaar
  • zet oven op 210 graden
  • bekleed bakplaat met bakpapier
  • leg spuitzak klaar

Dan:

  • breng melk, water en boter in een pannetje aan de kook
  • haal pan van vuur en meng in 1x alle bloem erdoor
  • zet pan weer op het vuur, roer totdat vet uitscheid, dan is bloem gaar
  • haal weer van vuur
  • voeg een voor een de eieren toe
  • roer tot glad beslag
  • stop beslag in spuitzak
  • spuit 10 strepen van 12 cm op bakpapier
  • bak in 30 minuten goudbruin
  • laat afkoelen in de oven

Banketbakkersroom

De banketbakkersroom is een ingredient van de crèmevulling, deze kunnen we maken terwijl de soezen in de oven staan:

Pak:

  • garde
  • 2 pannetjes of 1 pannetje en mengkommetje
  • plat bord

Dan:

  • zet melk op in een pannetje tot het kookt
  • meng ondertussen in ander pannetje eidooiers en suiker met garde tot creme
  • voeg bloem toe aan ei/suiker mengsel
  • giet ei/suiker/bloem mengsel in de hete melk
  • roer met garde
  • kook 5 minuten door, blijf roeren
  • stort mengsel op plat bord, dek af met plastic folie
  • laat afkoelen

Chocoladecrème

Pak:

  • pannetje met bodem water
  • schaaltje dat in pan past maar er niet in weg zakt
  • mixer/keukenmachine met garde

Dan:

  • smelt de chocolade (au bain-marie)
  • klop boter en poedersuiker luchtig (mixer)
  • meng de banketbakkersroom er door
  • meng de chocolade er door
  • stop in spuitzak met kartel

Glazuur

  • meng sinasappelsap, kurkuma en poedersuiker tot smeerbare massa met garde
  • snij de soezen in de lengte doormidden
  • doop bovenkant van soezen in deze glazuur
  • leg weg om te drogen

Vulling (afmaken soes)

  • snij de bananen in plakjes
  • klop de slagroom met de suiker stijf en doe deze in een spuitzak
  • leg de onderste delen naast elkaar
  • spuit chocoladecreme op de bodem
  • verdeel bananenplakjes over de creme
  • spuit de slagroom er op
  • leg deksel op de soes

(we houden 2 eiwitten over)


TIP: Als je de soezen een paar dagen wilt bewaren dan is het goed om wat Klop-Fix door de slagroom te doen om deze langer mooi te houden.

De soezen van Theo