Zondagse zuurkool

Zondagse zuurkool

Zuurkool, wij zijn er dol op! Ieder jaar in de herfst zet ik drie à vier spitskolen in een zuurkoolpot om te fermenteren. Na zo’n week of zes hebben we dan de lekkerste zuurkool.
Met zuurkool kun je meer dan je denkt. Ik ben dan ook steeds op zoek naar nieuwe recepten. Onderstaand recept is een favoriet van ons.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 750 gram kruimige aardappels
  • 250 g verse zuurkool
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode puntpaprika
  • 2-3 takjes tijm
  • 3 el olijfolie
  • 35 g tomatenpuree
  • 75 ml rode wijn
  • 2 kleine handappels, bijv. elstar
  • 100 g crème fraîche
  • 100 g brie

Materialen
Ovenschaal

Bereiding

  • Schil de aardappels en snijd ze in stukken
  • Kook de aardappels in water met zout gaar in ± 20 min.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200°C
  • Laat de zuurkool uitlekken. Snipper de ui en hak de knoflook fijn
  • Snijd de paprika in blokjes
  • Ris de blaadjes van de tijmtakjes
  • Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie
  • Fruit de ui met de paprika en tijm 2 min.
  • Schep de tomatenpuree erdoor en bak nog 1 min.
  • Schep de zuurkool erdoor en bak 2 min.
  • Schenk de wijn erbij en laat de zuurkool 15 min. smoren
  • Snijd de kapjes van de appels
  • Schil de rest van de appel en snijd in blokjes
  • Kook de appelblokjes de laatste 5 min. mee met de aardappels
  • Giet de aardappels met de appel af en stamp tot smeuïge puree
  • Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout en peper
  • Schep de zuurkool in de ovenschaal
  • Verdeel de aardappel-appelpuree erover
  • Druk de appelkapjes in de puree
  • Snijd de brie in plakjes en leg op de puree
  • Besprenkel met 1 el olijfolie
  • Bak de zuurkool in de oven in 30 min. goudbruin

Eet smakelijk!