Workshop Cider
Cider is een laag-alcoholische drank die volledig uit appels bestaat. Hoewel het in Nederland geen ontzettend bekende drank is ze in Noord Frankrijk en Engeland erg populair.
Ook Nederland is een appelland bij uitstek en cider is een prachtige variatie op alle bier en wijn die we altijd bij ons eten nuttigen.
Deze friszoete licht en bruisende drank past prima bij een lunch of diner in het voorjaar of zomer. Cider moet minimaal 2 maanden gebotteld rijpen maar liever een maand of 6 tot 8. Maak je de cider in oktober dan is hij is het voorjaar helemaal op smaak. Je drinkt het gekoeld uit een ciderglas, maar een bierglas op een voetje met een wijde kelk is ook prima.
In deze workshop, die bestaat uit twee sessies, maken we cider van appel tot gebottelde fles. Appels regel je zelf, wij verzorgen de rest. Aan het einde van de workshop kan je 2 Ć 3 flessen eigengemaakte cider meenemen afhankelijk van de opbrengst.
Inhoud workshop deel 1
- korte geschiedenis van Cider
- welke appelsoorten zijn goed
- hoe maak je cider, wat heb je nodig
- persen
- vergisten
- schoonmaken
Het vergistingsproces duurt zeker een dag of 10, pas hierna kunnen we het tweede deel van de workshop doen.
Inhoud workshop deel 2
Het tweede deel is minder intensief en bestaat eigenlijk alleen uit het bottelen van de cider en het schoonmaken van de vergistingsvaten.
- schoonmaken flessen
- vullen van de flessen
- doppen flessen
- schoonmaken en opruimen
Deze workshop wordt gegeven in het Fort Ossenmarkt voor leden van de KGW.
Voor meer informatie: info@kgweesp.nl