Witlof ovenschotel met gehakt

Witlof ovenschotel met gehakt

De witlof is in de aanbieding bij de Vomar, in plaats van plakjes ham maken we hem een keer met gehakt:

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 3oo gram gemengd gehakt
  • 500 gram witlof (4 stronken)
  • 3 eieren
  • 75 gram jong belegen kaas
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 75 gram roomboter
  • 2 a 3 eetlepels mosterd
  • olie

Verder nodig (aanwezig): spuitzak met spuitmond, zelf meenemen: ovenschaal

Bereiding

  • oven op 180 graden hete lucht
  • splits de eieren, we gebruiken alleen eigeel
  • snij boter in blokjes
  • schil aardapplen, in stukken en in 20 minturen gaar koken
  • daarna 5 minuten droog laten koken
  • stamp of pers de aardappelen tot puree
  • voeg dan boter, eidooier en kaas toe, meng met spatel (verrrijken)
  • stop massa in spuitzak
  • Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn.
  • Verwijder de harde kern van de witlof en snijd de stronken in reepjes. 
  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui en knoflook op laag vuur 3-4 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul op middelhoog vuur.
  • Schep de witlofreepjes door het gehakt en roerbak 3-4 minuten mee.
  • Roer de mosterd door het mengsel en breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel het gehakt-witlofmengsel over een ovenschaal.
  • Spuit de aardappelpuree in toefjes over het gehaktmengsel.
  • Bak de ovenschotel 30 minuten in een voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Volgende dag doorwarmen in een hetelucht oven op maximaal 120 graden