Witlof en pastinaak in amandelkorst
Witlof is een typische Hollandse groente; het is familie van andijvie. Hij is wit omdat hij in het donker geteeld wordt. Vroeger was witlof erg bitter; de soorten van nu zijn milder. Je kunt witlof het beste in de koelkast bewaren.
Je kunt met witlof veel verschillende recepten maken; de groente is op veel manieren te bereiden. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Probeer ook eens de varianten roodlof en radicchio; die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien.
De zacht-bittere smaak van witlof vraagt om een lekker sausje of dressing. Witlof kun je bakken, roerbakken, koken, stomen of rauw eten. Of zoals dit recept in amandelkorst met pastinaak. De licht bittere smaak van witlof komt perfect tot zijn recht in dit recept. Laat je verrassen!
Ingrediënten voor 2 personen
- ½ portie amandeldeeg (zie apart recept)
- 25 gram gerookte amandelen
- 2 sjalotten gesnipperd
- 2 eieren
- 2 tenen knoflook
- 2 struikjes witlof, in de lengte gehalveerd
- 1 pastinaak
- 125 gram crème fraîche
- ½ theelepel komijnzaad
- ½ theelepel merikswortel
- 2 takjes tijm (blaadjes gerist)
- 1 takje salie (fijn gehakt)
- 40 gram geraspte kaas, extra belegen
Materiaal
Platte ovenschaal van ± 1 liter met een opstaande rand van ± 4 cm
Bereidingswijze
- Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd in kleine blokjes (brunoise).
- Rol het amandeldeeg tussen twee vellen ± 3 millimeter dik.
- Bekleed er een platte ovenschaal zo mee dat je een opstaande rand van 4 cm hebt.
- Bestrooi de bodem met amandelen, komijn, knoflook en sjalot.
- Verdeel de pastinaak erover.
- Leg de witlof erop met de open kant naar boven.
- Klop de eieren los met de crème fraîche, de merikswortel, de tijm, de salie, peper en zout.
- Verdeel het roommengsel erover en laat overal wat tussen lopen.
- Bestrooi met de kaas.
Één uur voor het opdienen
- Verwarm de oven op 200°.
- Zet het geheel in de oven.
- Contoleer na 40 minuten of het niet te hard gaat en verlaag de temperatuur zo nodig naar 180°.
- Laat de taart nog 15 minuten in de oven staan om de vulling te stollen en het deeg goudbruin te bakken.
Serveer eventueel veldsla.
Je kunt de taart drie dagen bewaren en zet hem nog even in de hete oven (180°) om op te knappen.