Tarte tatin van wortels en sjalotjes met venkelsalade

Tarte tatin van wortels en sjalotjes
met venkelsalade

Gisteren liep ik rond op de Dutch Design Week, vaste prik is een bezoekje aan Motto Art Books die op Strijp die week een pop-up achtige winkel heeft. Ze hebben ook altijd een rijtje kookboeken, en deze trok de aandacht:

Er staan natuurlijk talloze recepten in, meestal blader ik ze door en soms valt je oog op een recept waarvan je denkt: dat is leuk voor de maandag!

Dit is er zo een :) Oorspronkelijk is het een veganistisch recept en daarom wordt er havermelk en yoghurt gebruikt. Dat mag, maar gewone melk en yoghurt is natuurlijk ook prima. Hetzelfde geldt voor de meel, het recept gaat uit van  volkorenmeel, gewone meel is ook prima.

Het recept:

Een feestelijke, omgekeerde taart van stukjes wortel, geglaceerd met sherryazijnkaramel op en gebakken mengsel van zoete sjalotjes, knapperig venkelzaad en pittige gedroogde chilivlokken. In plaats van en traditioneel deeg wordt hier een soort veganistisch sconedeeg gebruikt, dat je in een paar minuten kunt maken en niet in de koelkast hoeft te zetten of te laten rusten. Je kunt ook kant-en-klaar of zelfgemaakt korstdeeg of zelfs pizzadeeg gebruiken.

Voor ongeveer 6 personen

Ingrediënten

  • ongeveer 110 ml extra vergine olijfolie
  • 400 g banaansjalotjes, gehalveerd, in dunne reepjes
  • wortels, geschild in stukjes van 4 cm
  • 25 ml melk
  • 3 afgestreken el  yoghurt
  • 2 el plus 1 tl milde honing
  • ongeveer 250 g (volkoren)meel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 handvol dille, fijngehakt
  • 2 tl venkelzaad
  • 5 el rode wijnazijn of sherry-azijn
  • flinke snuf gedroogde chilivlokken (naar wens)
  • 1 grote venkelknol, in heel dunne plakjes gesneden of geschaafd, loof bewaard
  • fijngeraspte schil en sap van 1 citroen
  • zout en vers gemalen zwarte peper

Handelingen

  • Doe 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op laag vuur en voeg de sjalotjes met een snufje zout toe. Bak ze ongeveer 30 minuten, tot ze heel zacht en jamachtig zijn; roer regelmatig. Breng ze op smaak met peper en zout en zet ze apart.
  • Bak ondertussen de wortels in 1 eetlepel olie in een andere grote koekenpan op middelhoog vuur. Ze hebben ongeveer 15 minuten nodig om rondom lichtjes te verkleuren. Doe ze in een kom en zet ze apart.
  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Meng de veganistische melk en yoghurt met 1 theelepel honing en 75 ml olijfolie. Roer dit mengsel vlug met een paletmes door het meel, bakpoeder, zout en 2 eetlepels gehakte dille in een mengkom, zodat je en zacht, scone-achtig deeg krijgt. Voeg nog een beetje meel toe als het te nat is - dit kan per dag verschillen.
  • Rol het deeg tussen twee stukken bakpapier uit tot een cirkel die iets groter is dan de koekenpan en leg het, nog steeds in het bakpapier, 10 minuten in de
    koelkast.
  • Om de taart te bakken heb je een ovenvaste koekenpan van 23 cm met antiaanbaklaag nodig. Zet hem op middelhoog vuur. Doe de azijn, de
    resterende 2 eetlepels honing, het venkelzaad en indien gewenst de chilivlokken erin. Kook dit mengsel 2-3 minuten in, tot je een siroop zonder
    scherpe azijngeur hebt.
  • Zet de wortels er rechtop en dicht tegen elkaar aan in één laag in. Laat
    de siroop nog 3-4 minuten borrelen. Hierdoor karamelliseren de wortels aan de onderkant.
  • Haal de pan van het vuur en bedek de wortels voorzichtig met de sjalotjesjam; spreid hem gelijkmatig uit met de bolle kant van en lepel.
  • Haal het deeg van het onderste stuk bakpapier en dek de pan af met het deeg.
  • Trek het bovenste stuk bakpapier eraf en druk het deeg vlug langs de rand naar binnen (het ziet er niet zo netjes uit; dat geeft niks).
  • Zet de taart in het midden van de oven. De tart heeft ongeveer 50 minuten
    nodig om gaar te worden; het deeg moet aan de bovenkant goudbruin zijn en de karamel moet langs de rand borrelen.
  • Meng de venkel met de geraspte citroenschil, het citroensap, een scheutje extra vergine olijfolie, de resterende gehakte dille en de eventuele gehakte takjes venkelgroen. Breng de salade op smaak met zout en peper.
  • Haal de taart uit de oven en laat hem 5-10 minuten rusten.
  • Dek de koekenpan af met een omgekeerd groot bord (gebruik een bord
    met een opstaande of schuine rand om de karamel op te vangen). Bescherm je handen met theedoeken en keer de pan met het bord voorzichtig om, zodat je de tart omkeert zonder je vingers te branden. Leg de venkelsalade hoog
    opgestapeld in het midden van de taart en serveer meteen.