Surinaamse kip

Surinaamse kip

Soms heb je dat, pak je een boekje uit de kast en dan valt er een krantenknipsel uit. In dit geval was het een boekje "De Surinaamse Keuken" een uitgave uit 1981 van Elsevier.

Als mijn research klopt zal dit een recept zijn dat in het Parool verscheen, de tekening is eveneens van de auteur.

Ingredienten:

  • hele kip (vaak in de aanbieding bij de Vomar op vrijdag en zaterdag)
  • 2 grote witte uien
  • 2 grote vleestomaten, of 4 kleinere
  • knoflook (aanwezig)
  • vijfkruidenpoeder (aanwezig)
  • ketjap manis (aanwezig)

Voor het zoetzuur:

  • hele komkommer
  • rood pepertje
  • piment (aanwezig)
  • kruidnagel (aanwezig)

Bereiden van de kip:

Ontdoe de kip van het vel en snijd hem in 8 stukken.

Wrijf ze in met zout en vers gemalen peper en laat dat een half uurtje intrekken.

Pel de uien, snijd ze doormidden en daarna nog eens, beide keren overlangs. Snijd ze dan overdwars in kwart ringen.

Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren, verwijder vocht, pitjes en eventuele harde, witte delen rond het hart.

Snijd de tomaat in kleine blokjes.

Verhit de olie in een stevige braadpan, doe de stukken kip er in en bak ze snel rondom bruin.

Dóe er dan de ui bij en laat die, onder enkele malen omroeren, meebakken tot ze goudgeel is.

Voeg de tomaat toe, roer een minuut of twee om, doe er vijfkruidenpoeder en knoflook bij alsmede de ketjap, giet er een klein beetje heet water bij.

Roer alles goed om, breng tegen de kook aan, draai het gas dan laag en laat de kip langzaam gaar sudderen, drie kwartier zal voldoende zijn, met het deksel op de pan.

Laat dan, met het deksel op de pan en op hoger vuur de saus zonodig wat inkoken. Serveer deze Surinaamse kip met witte rijst.

Zoetzuur van komkommer

Terwijl de kip aan het garen is kunnen we een snelle zoet-zuur van komkommer maken:

  • meng 200 gram water, 200 gram azijn met 80 a 100 gram suiker en een snuf zout, roer tot het opgelost is, warm water gaat sneller.
  • snij de komkommer in repen met een dunschiller, mandoline of met een mes
  • snipper het pepertje in ringetjes
  • vul een potje met de helft van het azijn mengsel
  • voeg komkommer, piment korrels, kruidnagel en peper toe
  • vul potje af met het vocht

Laat het minimaal 1 dag intrekken.

Als je het langer wilt bewaren dan is het beter om het azijn-mengsel even door te koken en de pot heet te vullen.

Variaties: je kan ook winterwortel, witte kool, bloemkool en dergelijke op deze manier inleggen, je maakt dan een atjar door kurkuma toe te voegen.