Sticky aubergine

Sticky aubergine

Wegens succes nogmaals

Dit recept van Tallina van den Hoed vond ik in de Volkskrant. Aubergine is met name in Azië en in de landen rond de Middellandse Zee al eeuwenlang populair. Dat komt vooral omdat de milde smaak en het stevige vruchtvlees uitstekend combineren met exotische, krachtige smaakmakers. Dit recept heeft een Aziatisch tintje.
Tip: gebruik niet te veel olie of boter, want die wordt toch maar opgezogen. En bak niet met een hele pan vol groente; het vocht dat er soms uitkomt kan ervoor zorgen dat je eerder gaat stoven of zelfs koken, en dat kan je beter voorkomen.

Ingrediënten 2 personen

  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • Olie
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 rode pepers
  • 1 theel. geraspte gember
  • 1 à 2 aubergines
  • 3 - 4 eetl. ketjap manis
  • Sesamzaadjes

Bereidingswijze

  • Was de aubergines, haal de steelaanzet eraf, snijd ze in plakken van een centimeter dik en daarna in reepjes.
  • Hak de bleekselderij in dunne boogjes en de pepers in stukjes.
  • Wil je het graag wat milder, haal dan de zaadlijsten en de zaadjes uit de pepers.
  • Snipper de uien en de knoflook.
  • Bak de uien in wat hete olie tot de ui begint te kleuren.
  • Voeg de bleekselderij, peper en gember toe en roer goed. Laat het even bakken.
  • Doe de aubergine in de pan met de ketjap en 3 eetlepels water.
  • Roer goed, breng het aan de kook en laat het dan met de deksel bijna helemaal op de pan zeker twintig minuten pruttelen.
  • Roer af en toe om te zorgen dat het niet aanbrandt.
  • Haal de deksel van de pan en laat het nog een paar minuten pruttelen.
  • De aubergine is nu mooi gaar en zacht en de ketjap is lekker plakkerig.
  • Bestrooi met zoveel sesamzaadjes als je lekker vindt.

Eet de aubergine met rijst, Aziatische komkommersalade en een omeletje.
Eet smakelijk!