Spaanse stoofpot met linzen

Spaanse stoofpot met linzen

Eet af en toe eens linzen! Ze hebben een enigszins nootachtige smaak. Linzen zijn erg voedzaam en door het hoge eiwitgehalte zijn ze een uitstekende vleesvervanger.
De linze is een peulvrucht. Technisch gezien is het daarmee een graangewas, maar toch bereiden we linzen als een groente. Linzen bevatten plantaardige eiwitten, veel vezels en vitamine B, waardoor het hartstikke gezond is.
Linzen worden vooral veel in soepen en curry’s, maar ook in salades gebruikt. Je hebt verschillende soorten linzen: Rode, bruine, gele, oranje, zwarte en groene linzen. In dit recept gebruiken we rode linzen.
Belangrijk: voor dat je de linzen kookt moet je ze eerst even goed te wassen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • olie, om in te bakken
  • 1 rode ui, grof gesnipperd
  • 1 à 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 stengel bleekselderij, grof gehakt
  • ½ rode paprika, in blokjes
  • 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 1 kruimige aardappel, in blokjes
  • ½ bloemkool, in roosjes
  • ½ onbespoten citroen ofwel ¼ ingelegde zoutcitroen
  • 1 laurierblaadje
  • 150 g rode splitlinzen, afgespoeld
  • 1 blik à 400 g tomatenblokjes
  • 120 ml groentebouillon

Voor de garnering

  • plantaardige zure room
  • gehakte verse peterselie

Bereiding

  • Was de linzen.
  • Verhit wat olie in een grote pan op laag vuur.
  • Voeg de ui, de knoflook, de bleekselderij, de rode paprika, het gerookte paprikapoeder en de cayennepeper toe en bak een paar minuten. Ik voeg de specerijen graag al aan het begin toe, zodat ze op de bodem van de pan kunnen roosteren.
  • Voeg de aardappels en de bloemkool toe en bak met een deksel op de pan 10 minuten, tot de aardappel zachter is geworden.
  • Roer af en toe door zodat er niets aanbrandt. Dankzij het deksel op de pan ontstaat er stoom, waardoor alles perfect gaar wordt.
  • Ofwel snijd de citroen doormidden, pers het sap in de pan erbij en voeg ook de gehalveerde citroen zelf toe. Geen zorgen, ik verwacht niet dat je deze opeet, maar hij geeft tijdens het garen wel zijn lekkere smaak af. Je kunt de citroen vlak voor het serveren eruit halen.
  • Ofwel gebruik de schil van ¼ ingelegde zoutcitroen in blokjes gesneden.
  • Voeg het laurierblaadje, de linzen, de tomatenblokjes en de bouillon toe en roer alles goed door.
  • Breng op smaak met ½ theelepel zeezout en ½ theelepel zwarte peper en laat met een deksel op de pan 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer om de paar minuten even door.
  • Serveer zodra de saus is ingedikt en heerlijk ruikt.

Serveer de stoofschotel met wat plantaardige zure room en verse peterselie. Een frisse komkommer salade is er heel lekker bij.

Eet smakelijk!