Soep en dessert

Soep en dessert

Kippensoep

  • grote kippenbout (van de Boz versmarkt op Hogeweij) of veel kippenvleugels
  • 2 prei
  • 2 winterwortel
  • 1 ui
  • paar stengels bleekselderij

Snij of hak 1 prei, 1 winterwortel, de ui en de bleekselder in stukken en stop deze in een pan samen met de kippenbout en een handje peperkorrels, een handje korianderzaad, wat foelie en laurier. Gooi er 1.5 liter koud water op (of totdat het onder staat) en zet dit op een zacht vuurtje. Laat de soep gedurende tenminste een uur rustig trekken, af en toe een "blub, blub" is perfect, een heftig kokende pan niet.

Snij ondertussen de andere prei en winterwortel in nette blokjes en ringen en zet deze apart.

Als de bouillon klaar is zeef je deze in een andere pan en voeg je de mooi gesneden groenten toe. Kook dit nog 15 minuten, voeg zout naar smaak toe en pluk de kip van de bouillon en voeg deze toe.

De specijeren foelie, korianderzaad en dergelijke zijn aanwezig.

Walnotentaart

Ik zorg voor een bakje mascarpone voor algemeen gebruik.

Als je walnoten niet lekker vind kan je bijvoorbeeld pecannoten gebruiken.

We hebben voor deze taart een lage taartvorm nodig zoals je die voor een quiche gebruikt. Een creuset tarte-tartin vorm is natuurlijk ook prima Theo ;-)

Voor het deeg:

  • 225 gr bloem
  • 100 gr roomboter
  • 50 gr suiker
  • 3 eidooiers

Voor de vulling:

  • 150 gr gepelde walnoten
  • 150 gr suiker
  • 100 gr crème fraîche
  • 3 eiwitten


En verder:

  • boter om in te vetten
  • paar eetlepels mascarpone
  • meer walnoten als garnering

Maal de walnoten in de keukenmachine en zet deze klaar.

Maak dan het deeg:

Meng bloem, boter en suiker in de keukenmachine en meng dit even droog.

Voeg dan de eieren toe en meng tot zich een bal vormt, laat deze 30 minuten rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling door suiker, creme fraiche en walnoten te mengen. Klop in een andere kom het eiwit stijf met een beetje zout.
Spatel dan beide door elkaar (maak eerst even familie)
Hou een handje walnoten over zodat je kan garneren na het bakken.

Smeer de vorm in met een beetje roomboter en verdeel het deeg in de vorm. Dit gaat het makkelijkst door het globaal als cirkel uit te rollen en deze in de vorm te laten zakken.

Als de deeglap in de vorm zit kan gelijk de vulling er in, bak in 30 minuten op 180 graden. Hou de bovenkant in de gaten en dek deze af als hij te bruin wordt.

Na het bakken even af laten koelen en daarna insmeren met een laagje mascarpone, daar mag ook eventueel een kopje expresso (of oploskoffie) door.

Als laatste garneer je de taart met een handje verkruimelde noten die je achter hield.

Notentaart | De Volkskrant
Zit u goed? Mooi. Ik ben geen paragnost, dus hecht aan mijn voorspellingen geen ministeriële waarde, maar ik denk dat binnen tien jaar suiker een b...