Shepherd's Pie

Vorige week een Portugeese stoof, deze week vliegen we weer over de Noordzee naar Schotland, ze hebben daar veel schapen en die hebben een herder nodig, die herder krijgt honger en dus is de Shepherd's Pie uitgevonden.
Van oorsprong wordt deze gemaakt met vlees van schaap of lam, want die waren in de buurt nietwaar. Tegenwoordig wordt ook veel rund toegepast, de pie heet dan een Cottage Pie.
Bij Böz op Hogeweij kan je zeker weten lamsgehakt halen, maar ook met rundergehakt zal het lukken om een smakelijke pie te maken!
De pie is eigenlijk een groente/gehakt mengsel afgedekt met een mooie laag aardappelpuree. Daar beginnen we mee:
Ingrediënten (4 personen)
- 1 kg bloemige aardappelen
- 50 g boter
- 100 ml melk (kan meer of minder naar wens)
- Zout naar smaak
Bereiding
- Aardappelen koken:
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
- Doe ze in een pan met koud water, voeg zout toe als water warm is.
- Breng aan de kook en laat 15–20 minuten zachtjes koken, tot de aardappelen gaar zijn (prik er makkelijk met een vork in).
- Afgieten en drogen:
- Giet de aardappelen af en laat ze even kort op laag vuur uitdampen zodat overtollig vocht verdwijnt.
- Pureren:
- Smelt boter en melk door het te verwarmen in een pannetje.
- Stamp de aardappelen met een stamper tot een gladde massa of gebruik een pureeknijper.
- Meng het melk/botermengsel tot de puree de gewenste romigheid heeft.
- Op smaak brengen:
- Voeg zout, peper en eventueel een snufje nootmuskaat toe.
Zet apart voor afwerking van de pie.
Voor de pie zelf:
Ingrediënten
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 flinke winterpeen
- 2 prei
- 500 gram lams (of runder) gehakt
- 250 ml groentebouillon
- 70 gram tomatenpuree (1 blikje)
- olie, peper en zout
- 3 eetlepels worcestershire saus
- 1 takje verse rozemarijn
- 1 eetlepel tijm (gedroogd)
- 1 laurierblaadje
Bereiding
- Snipper de uien, snijd de knoflook fijn, de winterpeen schillen en in blokjes snijden en de prei in dunne ringen.
- Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook tot deze glazig beginnen te worden. Voeg dan de wortel toe en bak deze even mee.
- Doe het gehakt hierbij in de pan, kruid met peper en zout en bak rul.
- Tot slot doe je de prei erbij en bak je dit tot alle groenten iets zachter zijn geworden.
- Voeg de bouillon, tomatenpuree, worcestershire saus, rozemarijn, tijm en het blaadje laurier toe. Laat dit even rustig pruttelen, kook de saus in en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
- Verdeel het gehaktmengsel over een ruime ovenschaal.
- Daaroverheen verdeel je de aardappelpuree. Je kunt eventueel één of twee lepeltjes crème fraîche toevoegen en de bovenste laag met een spuitzak in mooie toefjes spuiten.
- Kwast in met wat eigeel voor een nog mooier resultaat.