Schorseneren met boerenkool

Schorseneren met boerenkool

Een ovenschotel uit de ‘oude doos’, met een klein modern tintje.
Schorseneren vallen onder het kopje ‘vergeten groenten’ net als pastinaken en meiknollen. In de Tweede Wereldoorlog werden ze veel gegeten omdat ze toen goed verkrijgbaar waren.
En daarna? Daarna zijn we de schorseneer massaal uit het oog verloren. Zonde, want deze groente heeft niet alleen een intrigerend uiterlijk, maar ook een lekkere smaak. Niet voor niets noemen ze schorseneren asperges voor de armen: je moet even door wat modder en die donkere schil heen, maar dan heb je ook wat. En in tegenstelling tot asperges, zijn ze goedkoop. Ze hebben een lichtbittere, nootachtige smaak en mals, sappig vruchtvlees
.

Om schorseneren te schillen ga je met keukenhandschoenen in de aanslag! Want schorseneren laten bij het schillen een vervelend plakkerig, melkachtig sap los. Daarom noemde men ze vroeger ook “keukenmeidenverdriet”

Was de schorseneren eerst goed onder koud water. Om ze te schillen, kun je ze het beste plat neerleggen op je aanrecht of snijplank. Snijd ze eventueel eerst in tweeën of drieën als dat makkelijker schilt. Haal ook een stukje van de boven- en onderkant af.
Snijd de groente vervolgens in plakjes of stukjes, net als je met een wortel zou doen. Leg ze vervolgens in water met een beetje citroensap om verkleuren te voorkomen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gr schorseneren
  • 250 gr boerenkool
  • 1 rode paprika
  • 100 gr geraspte kaas
  • 1 ei
  • 1 eetlepel olie
  • beetje citroensap
  • scheutje melk

Materialen
Ovenschaal

Bereidingswijze

  • Schil de schorseneren:
    • trek (keuken)handschoenen aan
    • was de schorseneren
    • schil met een dunschiller op een plank
    • leg stukken in een pan met water en wat citroensap om verkleuren te voorkomen
  • Kook de schorseneren 20 minuten in water met een scheutje melk.
  • Snijd zo nodig de boerenkool in grove stukken.
  • Snijd de paprika in blokjes.
  • Bak de paprika even aan; voeg vervolgens de boerenkool toe en laat ± 20 minuten smoren.
  • Laat de boerenkool uitlekken in een vergiet en doe het in een ingevette ovenschaal.
  • Giet de schorseneren af en leg deze op de boerenkool.
  • Klop het ei los in een kommetje en giet over de boerenkool met de schorseneren.
  • Strooi de kaas over het geheel.
  • Zet de schotel ± 20 minuten in de oven op 160°.

Eet smakelijk!