Salade x 4

Salade x 4

Louwrens heeft het al een paar keer genoemd: salade's maken.

En dan niet die in bakje als groenvoer naast de frietjes maar salades voor op brood, of gewoon zo als lunch of voorgerechtje.

Hieronder vind je receptuur voor de huzarensalade, eiersalade, kip-kerrie salade en een selderijsalade. Alle vier maken zou moeten lukken qua tijd, mocht je eentje willen overslaan dan mag dat natuurlijk. Denk aan voldoende bakjes om ze mee naar huis te nemen!

De mayonaise daarvoor maken we natuurlijk ook zelf dus in ieder geval meenemen:

  • een hele fles arachide (pinda) olie of zonnebloemolie.
  • ten minste 10 eieren
  • mosterd die je lekker vind (we hebben een grove mosterd in de koelkast)

Voor algemeen gebruik neem ik mee:

  • bereid rundvlees
  • doperwten
  • wortel
  • aardappel
  • augurkjes
  • zilveruitjes
  • bieslook

mocht je iets tegenkomen waarvan je denkt is het niet handiger om dat gezamelijk in te kopen overleg dat dan even in de Whatsapp groep.


Huzarensalade

De huzarensalade van Rijsel
Chefkok Iwan Driessen over de huzarensalade, een van de gerechten, waarmee Rijsel naam maakt.

Aangezien het vlees 2 uur moet garen stel ik voor dat ik wat riblappen koop en deze voorbereid voor algemeen gebruik.

Volgens sommige commentaren onder het recept is dit absoluut niet authentiek en klopt het verhaal ook niet, dat zou kunnen maar lekker is het wel:

Ingrediënten

  • ongeveer 180 gram sukade- of riblappen
  • 1 ui
  • 1 blaadje laurier
  • 1 kruidnagel
  • 2 eieren  (optioneel, om als voorgerecht te serveren)
  • 60 gram doperwten (diepvries)
  • 60 gram wortel (gesneden in blokjes zo groot als doperwten)
  • 60 gram aardappelblokjes (idem)
  • mayonaise met mosterd (zelf gemaakt of van Amora dan wel Devos Lemmens)
  • paprikapoeder
  • 1 krop sla (optioneel, om als voorgerecht te serveren)
  • zure cornichons en zilveruitjes
  • naar smaak: frisse appel in blokjes (Granny Smith)

Bereiding

  1. Zet het vlees op met een halve liter water, een ui, een blaadje laurier en een kruidnagel. Laat 2 uur zachtjes koken. (dit neem ik dus mee)
  2. Haal het vlees eruit, laat het afkoelen en snijd fijn.
  3. Kook de bouillon in tot hij stroperig dik is, meng het fijn gesneden vlees erdoor, breng op smaak met zout en peper.
  4. Kook de eieren 8 minuten in kokend water. Haal ze eruit, laat ze even schrikken onder koud water en laat ze afkoelen.
  5. Laat de doperwten ontdooien, ze hoeven niet gekookt te worden.
  6. Kook de aardappel- en de wortelblokjes in zo min mogelijk gezouten water beetgaar. Letop: aparte pannen, wortelblokjes beste in bakpan afgedekt met bakpapier.
  7. Meng vlees en groenten door elkaar. Maak aan met de mayonaise en peper en zout naar smaak. Gebruik niet te veel mayonaise: de consistentie moet zo vast zijn dat de huzarensalade niet inzakt.

Serveren

  • Maak een rond vormpje met je handen of een stekertje.
  • Pel de eieren en snijd ze doormidden.
  • Leg op elk slaatje een half ei. Dek dat af met mayonaise die een klein beetje met water is verdund.
  • Bestrooi met paprikapoeder.
  • Garneer met blaadjes kropsla, cornichons en zilveruitjes.

Eiersalade

Een andere klassieker, kies zelf hoe groot je de eierstukjes wilt hebben, je kan de eierern door een grove draadspaan heen drukken of met een mes in stukjes hakken. Lekker met bieslook, een beetje kerrie en wat cayennepeper.

Ingrediënten

  • 4 tot 6 eieren
  • mayonaise
  • witte peper, zout
  • bieslook
  • kerrie en cayennepeper

Bereiding

  1. kook de eieren totdat ze hard zijn (ongeveer 8 minuten in water dat al kookt)
  2. laat de eieren schrikken in een bak met ijskoud water
  3. pel de eieren
  4. maak ze klein; snijden of hakken of door zeef drukken, net wat je handig vindt
  5. voeg peper en zout toe
  6. meng daarna aan met mayonaise tot gewenste substantie
  7. maak op smaak met overige kruiden/specerijen
  8. hak de bieslook klein en meng deze er door

Kip-Kerrie salade

Ingrediënten

  • 200 gram kipfilet of een hele kippenbout
  • 100 gram ananas (optioneel, als je dit niet wilt neem dan wat extra kip)
  • 75 gram mayonaise
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 bosui
  • 1 eetlepel kerrie (aanwezig)
  • 1 theelepel citroensap (aanwezig)
  • 1 theelepel paprikapoeder (aanwezig)
  • 1 theelepel kurkuma (aanwezig)

Het voordeel van een kippenbout is dat je er gelijk bouillon van kan maken, het bot geeft de extra smaak.

Bereiding

  1. Hak de bout in wat stukken en zet deze in koud water op; of:
    Breng een pan met water en een blokje kippenbouillon aan de kook.
  2. Kook op zacht vuur de kip in ca. 10-15 minuten gaar en laat deze even afkoelen.
  3. Snij de ananas in kleine blokjes en de bosui in klein ringen
  4. Meng ondertussen de mayonaise, kerrie, citroensap, paprikapoeder en kurkuma door elkaar in een kom.
  5. Trek de kip met een vork in dunne reepjes of snij deze in blokjes als je dat lekkerder vindt
  6. Meng alles door elkaar in een kom en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.

Selderie salade

Nog zo'n klassieker, er kan ook een winterworteltje door om het wat kleuriger te maken.

Ingrediënten

  • 1 kleine knolselderij
  • 2 appels die fris zuur zijn (bijvoorbeeld Granny Smith)
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr pecannoten
  • 1,5 el mayonaise
  • 2 el Griekse yoghurt
  • sap van een halve citroen (aanwezig)
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Schil de knolselderij. Ik geef toe het is even een klusje, want deze knol heeft vaak gekke bruine plekken. Die moet je even verwijderen.
  2. Nu kun je 3 dingen doen: als je geluk hebt, snij je de knolselderij in stukken en haal je ze even door de grove rasp van de foodprocessor. Anders kun je ze met de mandoline in dunne reepjes schaven. Of als je geen van beide in huis hebt, dan is snijden met een mes natuurlijk ook een optie..
  3. Stop de knolselderij rasp in een kom. Voeg de mayonaise, de Griekse yoghurt en het citroensap toe.
  4. Meng de selderijsalade goed doorelkaar en breng het op smaak met peper en zout.
  5. Snij de appeltjes in kleine stukjes en voeg deze samen met de rozijnen en de pecannoten bij de salade.