Salade van geroosterde spruitjes met grapefruit en steranijs

Salade van geroosterde spruitjes met grapefruit en steranijs

Een overheerlijk salade van spruitjes. Meestal koken we de spruitjes, maar je kunt ze ook roosteren. Dit recept komt uit het kookboek ‘plenty more’ van Yotam Ottolenghi.
In het oorspronkelijk recept wordt het gemaakt met pomelo, maar omdat deze niet gemakkelijk te verkrijgen is, gebruiken we grapefruit. Gooi het restant van de suikerstroop niet weg, je kunt het in een vruchtensalade gebruiken.

Ingrediënten

  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 steranijs
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 grapefruit
  • 500 gr spruitjes
  • 250 gr sjalotjes
  • 75 ml olijfolie
  • Eventueel korianderblad
  • Zout en peper

Bereidingswijze

Maak eerst de suikerstroop

  • Doe de suiker met 100 ml water in een steelpannetje.
  • Voeg de steranijs en de kaneelstokjes toe.
  • Breng zachtjes tegen de kook aan tot de suiker is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur en voeg ½ eetlepel citroensap toe.
  • Laat de siroop afkoelen.

Nu aan de slag met de grapefruit

  • Verwijder de schil en zorg dat het witte vlies ook verwijderd is.
  • Verdeel het vruchtvlees in parten en doe een beetje afgekoelde siroop over de partjes.
  • Laat dit minstens een uur marineren en schep het af en toe om.

Verhit de oven op 220° C.

  • Maak de spruitjes en de sjalotjes schoon.
  • Breng een grote pan water met zout aan de kook en blancheer de spruitjes en de sjalotjes 2 minuten.
  • Giet ze af, spoel ze kort onder de koude kraan en dep ze droog.
  • Snijd de spruitjes en de sjalotjes over de lengte doormidden of in vieren zodat ze van gelijke grootte zijn.
  • Doe alles in een kom met 3 eetlepels olie, een ½ theelepel zout en wat zwarte peper.
  • Spreid alles uit op een bakplaat en rooster het 20 minuten in de hete over tot de spruitjes goudbruin en beetgaar zijn.

Maak nu de salade af

  • Haal de steranijs en de kaneelstokjes uit de kom met de grapefruit.
  • Doe vlak voor het opdienen de spruitjes en de grapefruit in een schaal.
  • Voeg de overgebleven olijfolie, een eetlepel grapefruitmarinade en het restant van de citroensap toe.
  • Meng alles luchtig door elkaar.
  • Voeg eventueel de koriander toe.
  • Meng alles luchtig door elkaar en serveer.

Eet smakelijk!