Romige orzo met savooiekool, grana padano en pijnboompitten

Romige orzo met savooiekool, grana padano en pijnboompitten

Met dit recept van Hello Fresh kun je het restant van de savooie kool opmaken

Italiaans gerecht met Hollandse savooiekool. Orzo is een gedroogde pastasoort. De vorm en grootte is vergelijkbaar met een rijstkorrel. Orzo gebruikt je in soep, als deel van een salade of pilav, of gebakken in een braadpan. Het wordt ook wel gebruikt als substituut voor de rijst in risotto.
De rest van de savooiekool, die we overhielden van de gevulde koolrolletjes, snijden we fijn met een keukenmachine of een mandoline. Maar met een scherp koksmes kan ook, als je het maar echt fijn snijdt.

*

Ingrediënten voor twee personen

  • 5 gram pijnboompitten
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 300 gram gesneden savooiekool
  • 2 Tomaten
  • 1.5 tl gedroogde oregano
  • 150 gram orzo
  • 2 eetlepels kookroom
  • 75 gram geraspte grana padano
  • 350 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel roomboter
  • peper en zout

Bereiding

  • Maak de bouillon.
  • Verhit de wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur en rooster de pijnboompitten, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
  • Snijd de savooiekool zo fijn mogelijk.
  • Snipper de uien de knoflook fijn, snijd de tomaat klein.
  • Verhit de helft van de roomboter in een wok of hapjespan met deksel en fruit de knoflook 1 minuut op laag vuur.
  • Voeg de savooiekool, tomaat en oregano toe en bak 2 - 3 minuten op hoog vuur.
  • Schenk 2 el water per persoon in de pan, breng op smaak met peper en zout en laat de savooiekool, afgedekt, 15 minuten op middelmatig vuur bakken. Voeg een extra scheutje water toe als de pan te droog wordt.
  • Verhit ondertussen de overige roomboter in een pan met deksel en fruit de ui 2 minuten op middelmatig vuur.
  • Voeg de orzo toe en bak 1 minuut. Voeg de bouillon toe en kook de orzo, afgedekt, in 8 - 10 minuten op middelmatig vuur. Roer tussendoor een aantal keer goed over de bodem.
  • Schenk de kookroom bij de savooiekool en verhit 1 minuut op hoog vuur.
  • Voeg de helft van de grana padano toe en roer tot deze is gesmolten.
  • Voeg daarna de orzo toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer met de pijnboompitten en de achtergehouden grana padano en serveer.

Eet smakelijk!