Romanesco-amandelcake

Romanesco-amandelcake

Torentjeskool: de sprookjesachtige groene romanesco doet nog het meest denken aan een bloemkool uit een Harry Potter-film. Hij smaakt overigens nogal naar een bloemkool die in een tuintje te dicht op de broccoli heeft gestaan. Ik brak hem in roosjes en die bleken nóg mooier, ze leken wel gemaakt van science fiction-lego. Doe het maar eens!
Met die berg wonderlijke roosjes maak je deze amandelcake. Lekker voor een zondagmiddagbrunch in het park, want hij snijdt goed, zodat je hem makkelijk kunt verpakken en meenemen.
Het recept komt uit ‘De bomvolle oven van Van Boven’ door Yvette van Boven.

Ingrediënten voor 2 personen

  • ½ romanesco, in roosjes
  • 250 gram broccoli, in roosjes
  • 2 el olijfolie
  • 4 bosuien, in ringen
  • 100 gram amandelmeel
  • 25 gram bloem
  • ¼ tl bakpoeder
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 50 gram geraspte oude kaas

Uit de vijzel

  • ½ theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel koriander
  • snufje chilipeper, naar smaak
  • snuf zout

Materialen

  • Springvorm van 20 centimeter
  • bakpapier

Bereiding

  • Bekleed de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier en vet dat in.
  • Kook de roosjes in 5-7 minuten beetgaar, giet ze af en spoel onder koud water.
  • Fruit de bosui zacht in de olijfolie en voeg de specerijen uit de vijzel toe.
  • Meng het meel met de bloem en het bakpoeder, voeg wat zout toe en roer de eieren, de gebakken uitjes en driekwart van de kaas erdoor.
  • Giet alles in de springvorm en verdeel de groenten erop, druk ze ietwat in het beslag.
  • Bestrooi met de rest van de kaas en schuif de cake in de oven.
  • Bak hem ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°.

Serveer met een groene sla erbij.

Eet smakelijk!