Rode wijnsaus

Rode wijnsaus

Rodewijnsaus of Rode wijn saus of zoals op het pak Rode wijnsaus?

Geen idee wat de goede schrijfwijze is maar ik weet wel dat deze klassieker makkelijk zelf te maken is en dat je rustig dit pak kan laten staan.

Een rode wijnsaus kan je prima wat langer van te voren maken, gekoeld blijft hij makkelijk een week goed mits je schoon werkt.

Het is een prachtige saus voor bij een stukje vlees, en of dat dan rund, varken of wild is maakt niet eens zoveel uit, het doet het zelfs goed bij een kipfilet denk ik.

Ingredienten:

  • 250 gram sjalotjes
  • 4 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook gekneusd
  • 2 takjes rozemarijn
  • 5 el balsamico azijn
  • 400 ml rode wijn (een beetje stevige)
  • 400 ml runderbouillon van een blokje of zelfgemaakt, of uit een potje.
  • 2 el boter

Handelingen:

Snipper al je sjalotjes en plet je knoflook.

  1. Zet een sauspan op je vuur met 4 el olijfolie erin en laat het warm worden. Gooi je sjalotten erbij en bak voor 3 minuten mee terwijl je af en toe even roert.
  2. Gooi je knoflook en rozemarijn erbij en bak nog 3 minuten mee. BLIJF ROEREN! NIET LATEN VERBRANDEN DAN WORDT HET BITTER!
  3. Gooi 5 el balsamico azijn erbij en laat inkoken tot het een beetje stroperig wordt, gooi nu je rode wijn erbij een laat 2/3 inkoken.
  4. Gooi je bouillon erbij en laat aan de kook komen.
    Kookt het? Vuur helemaal laag tot het zachtjes bubbelt en laat weer 2/3 inkoken.
  5. Haal je knoflook en rozemarijn eruit.
  6. Vind je de structuur van de uitjes juist leuk?
    Dan gooi je er 1 of 2 el boter bij terwijl je met een garde goed roert.
  7. Vind je zonder ui beter?
    Zeef dan de saus en voeg dan tenslotte de boter toe en roer met garde.
  8. Je kan de saus nu eventueel heet in een goed schoongemaakte glazen pot doen zodat je hem wat langer kan bewaren.