Rode Kool

Rode Kool


De rode kool is in de bonus bij de AH dus gaan we daar wat dingen mee doen!

Haal in ieder geval een hele rode kool

Rode kooljam

Ingrediënten

  • 250 gram rode kool
  • 25 ml. witte wijn azijn (aanwezig)
  • 250 gram geleisuiker
  • 1 snufje gemalen piment

Werkwijze

  • Rasp de rode kool heel fijn en vermeng het daarna met de azijn, geleisuiker en piment.
  • Breng het mengsel langzaam al roerend aan de kook en laat 4 minuten goed borrelend koken.
  • De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt.
  • Schuim de jam met een schuimspaan af waar nodig en schenk de massa in schoongemaakte potten.
  • Vul de potten tot de rand, sluit ze direct af en zet ze 5 minuten op hun kop. Laat ze afkoelen en bewaar ze daarna tot gebruik gekoeld.

Toepassingen

  • Als bijlage bij koude wildgerechten en paté.
  • Als onderdeel van een amuse, bijvoorbeeld geserveerd met een krokantje van knolselderij.

Coleslaw van rode kool

Een variatie op het typisch Amerikaanse gerecht. In plaats van witte kool wordt er rode kool gebruikt, dat het gerecht een zoetere smaak geeft.

Ingrediënten

  • 100 gram rode kool, gesneden
  • 20 gram rode ui, dun geschaafd (aanwezig)
  • 1.5 gram zout (aanwezig)
  • snufje venkelzaad (aanwezig)
  • 5 gram grove mosterd (aanwezig)
  • 10 gram gembersiroop (aanwezig)
  • 10 ml. appelazijn (aanwezig)
  • 20 gram rozijnen (aanwezig)
  • 20 gram mayonaise (aanwezig)
  • 20 gram yoghurt (aanwezig)
  • naar behoefte zout en peper

Werkwijze

  • Pekel de kool en de ui samen in het zout voor 20 minuten.
  • Toast ondertussen het venkelzaad in een droge pan en vijzel vervolgens fijn.
  • Laat uitlekken op een zeef.
  • Meng met de overige ingrediënten.
  • Breng indien nodig nog extra op smaak met extra zout en peper.
  • Bewaar goed afgedekt in de koeling.

Toepassingen

  • Als zelfstandige salade.
  • Heerlijk als groentegarnituur bij een broodje met pulled pork of worst
  • Past perfect bij een saladebuffet of bij de barbecue.

Klassieke rode kool

Het enige echte originele recept bestaat niet, maar dit is de meest voorkomende bereiding van rode kool. Je kunt eenvoudig variëren met de specerijen maar ook door bijvoorbeeld de rode wijn te vervangen door rode port of een mooie zoete sherry. Er wordt ook vaak azijn gebruikt, welke je weer kunt vervangen door een mooie aceto balsamico of andere zuren.

Ingrediënten

  • 1 rode kool, gesneden, gewassen
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 zure appels, geschild, in stukken gesneden
  • 2 eetl. appelstroop (aanwezig)
  • 400 ml. rode wijn
  • 4 kruidnagels (aanwezig)
  • 2 blaadjes laurier (aanwezig)
  • 2 kaneelstokjes (aanwezig)
  • 4 jeneverbessen (aanwezig)
  • 50 ml. balsamicoazijn (aanwezig)
  • zout
  • 100 gram boter, in stukken gesneden

Werkwijze

  • Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool, snij de kool in vieren en verwijder de kern.
  • Snijd de rode kool flinterdun.
  • Weeg alle ingrediënten af en doe alles behalve de boter in een passende pan. Dek af met een deksel of cartouche van bakpapier.
  • Breng aan de kook en kook op een laag vuur in enkele uren gaar.
  • Meng er op het laatst de boter door en stoof nog enkele minuten.

Toepassingen

  • Als onderdeel van een hoofdgerecht. Bijvoorbeeld met sukade, hachee of wildgerechten.
  • Als basisbereiding voor andere componenten. Denk aan rode koolterrine of een warme espuma.