Rendang

Rendang

(voor 4 personen)

Ingrediënten/boodschappenlijst:

 • 1 x boemboe voor rendang
 • 1 kg sucadelappen
 • 400 ml kokosmelk
 • 1 laurierblad
 • 1 stengel sereh (citroengras)
 • runder bouillonblokje (voldoende voor 500 ml)
 • bosje verse koriander (om te garneren, is dus pas de volgende dag nodig)
 • sambal (optioneel)

Ingrediënten aanwezig in keuken KGW:

 • Zout en peper naar smaak
 • 200 ml water

Belangrijk!: Lees als eerste het hele recept door en begin daarna pas met het verzamelen van ingrediënten en materialen. Voordat je gaat snijden, goed je handen wassen. Werk altijd hygiënisch.

Bereiding:

 1. Maak eerst de boemboe en zet deze klaar om te gebruiken.
 2. Kneus de sereh en leg hem in een knoop.
 3. Snijd het vlees in blokjes.
 4. Doe een scheutje olie in een hete braadpan en bak de vleesblokjes in gedeelten rondom bruin.
  Als je alle vlees tegelijkertijd in de pan doet dan koelt deze te veel af en zal het vlees zijn sappen loslaten en gaat het vlees koken. Dat kan ook maar voor de smaak en de kleur is het fijner om het eerst te bakken. Doe de gebakken vleesblokjes in een aparte schaal.
 5. Wanneer al het vlees gebakken is en in een aparte schaal zit doe dan de boemboe in de braadpan en bak het voor 1 à 2 minuutjes aan. Houd je van scherp dan kun je nu ook een beetje sambal toevoegen.
 6. Voeg het vlees toe en schep er doorheen.
 7. Voeg vervolgens kokosmelk, water, laurier en sereh toe.
 8. Kruimel het bouillonblokje erbij en laat de rendang 3 à 4 uur stoven met deksel schuin op de pan. Roer af en toe door. Dit kan ook in etappes. Eerst anderhalf uur en morgen de resterende tijd. Het vlees moet lekker zacht zijn.
 9. Wanneer je de de rendang dikker wil hebben, laat dan wat langer stoven zonder de deksel op de pan. Als je hem te dik vindt voeg je een beetje water toe tot de rendang de gewenste dikte heeft..
 10. Controleer de smaak, nu is het moment om nog wat bouillonpoeder, zout en/of peper toe te voegen.
 11. Rendang is de volgende dag op z’n lekkerst. Bewaar hem in de koelkast voor maximaal een dag of 3. De rendang is ook erg goed in te vriezen.

De rendang is lekker bij rijst met sperzieboontjes (of heerlijk met sajoer boontjes, zie https://www.24kitchen.nl/recepten/sajoer-boontjes of als het je allemaal teveel is kan je ook een pakje, van Conimex bijvoorbeeld,  gebruiken).

Garneer het geheel met wat gesnipperde koriander en/of seroendeng (Seroendeng is een mengsel van kokosschaafsel, pinda’s, palmsuiker, ui, knoflook  en nog wat verschillende kruiden. Het is ook gewoon te koop in de winkel)