Pompoentaart

Pompoentaart

Zaterdag was er de Halloween puzzeltocht, vandaag maken we pompoentaart met een pompoen van Ronald, die hoef je dus in ieder geval niet mee te nemen.

Verder hebben we nodig, een deeg, een vulling en een kruidenmengsel.
We beginnen met het deeg, voor een vorm van 24 cm in doorsnee:

Zandtaartdeeg

  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram bloem
  • ½ ei
  • snuf zout

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten tegelijk in een kom en kneed tot een stevig deeg. Als het nog wat kruimelig is, kneed je het deeg met de hand verder. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.

Kruidenmengsel

  • 7 el kaneel
  • 3 el gemberpoeder
  • 1 el nootmuskaat (gemalen)
  • 5 tl kruidnagel (gemalen)
  • 5 tl piment (gemalen)

Uiteindelijk heb je in het recept een eetlepel van dit mengsel nodig dus dit kunnen we prima voor gezamenlijk gebruik maken. Als je alles gemalen koopt hoef je het alleen maar te mengen. In het fort is denk ik alles aanwezig behalve gemberpoeder, we kunnen het zelf malen, dat is nog lekkerder.

Pompoentaart

  • 500 gram pompoenpuree
  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 150 ml melk halfvol of vol, beide kan
  • 2 eieren (M)
  • 1 el kruidenmengsel, zie Kruidenmengsel

We maken de puree door de pompoen in brokken te snijden en te garen in de oven, daarna kunnen we hem in de blender opdraaien tot puree.

Bodem

  • Maak het zandtaartdeeg volgens recept. Als het deeg voldoende heeft gerust, ga je door met onderstaande stappen.
  • Rol uit tot ongeveer 5 mm dikte en bekleed je (ingevette) taartvorm ermee. Snijd het deeg aan de bovenkant recht af. Houd het eventueel iets ruimer omdat het deeg in de oven kan krimpen, waardoor je taart iets minder hoog wordt.
  • Neem een stuk bakpapier, maak er een prop van en vouw weer uit. Het is nu beter te vormen, leg het bakpapier in je bakvorm. Verdeel een blindbakvulling over het bakpapier.
  • Bak de taartbodem eerst 20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) mét de blindbakvulling.
  • Na 20 minuten haal je de taart uit de oven en verwijder je het bakpapier met de blindbakvulling. Schuif de bakvorm weer terug in de oven. Bak de taartbodem nu nog eens 10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) zonder blindbakvulling.

Vulling

  • Terwijl de bodem in de oven staat, kun je de vulling bereiden. In een kom doe je de pompoenpuree, suiker, slagroom, melk, eieren en pumpkin spice kruiden tegelijk bij elkaar. Gebruik een garde of mixer om er een egaal mengsel van te kloppen.
  • Zodra je taartbodem goed is voorgebakken kun je direct de vulling op de (nog warme) bodem gieten. De vulling rijst iets, maar niet veel. De vulling mag dus tot net onder de rand van de taartbodem worden geschonken.
  • Bak de taart in ongeveer 45 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte). Let op, dit is een lagere temperatuur dan bij het bakken van de bodem, dus schakel de temperatuur op tijd terug.
  • De taart is goed als het midden van de taart nog een klein beetje wiebelig is wanneer de de vorm licht heen en weer schudt.
  • Laat de taart volledig afkoelen voor je hem aansnijdt of laat enkele uren opstijven in de koelkast. Serveer met een toef slagroom.