Pompoencurry met oogbonen en kokosmelk
De geur van geroosterde pompoen en knetterende kerrieblaadjes in kokosolie doet denken aan Kerala, een staat in India, waar de oorspronkelijke versie van dit gerecht vandaan komt. De zoete pompoen, aardse bonen en romige kokosmelk vormen samen een milde curry, die extra lekker is in de herfst. En dat komt goed uit, want in de herfst zijn er volop pompoenen te koop.
Ingrediënten voor 2 personen als hoofdgerecht
- ½ pompoen van ± 1,2 kg
- kokos of koolzaadolie
- ½ eetl. garam masala
- zout en zwarte peper
- ½ theel. mosterdzaad
- 1 lange groene chilipepers, in de lengte doormidden gesneden
- 1 grote ui, in dunne halve ringen
- 2 tenen knoflook, geperst
- ½ blik oogbonen, uitgelekt
- 75 gr rijpe tomaten, in parten
- ⅓ theel. kurkumapoeder
- 200 ml kokosmelk
Optioneel: 5 verse kerrieblaadjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200° en bekleed twee bakplaten met aluminiumfolie.
- Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden met een lepel. Snijd de pompoen in parten van ± 2 cm.
- Doe de pompoenblokjes in een grote kom, sprenkel er wat koolzaadolie over en strooi de garam masala, 1 theel. zout en een ½ theel. zwarte peper erover.
- Schep de pompoenparten goed om zodat ze gelijkmatig bedekt worden met de olie en de smaakmakers.
- Verdeel de blokjes over de bakplaten en rooster ze 30 minuten in de oven tot ze zacht en gaar zijn.
- Giet intussen 2 eetl. olie in een grote koekenpan met passend deksel en zet hem op halfhoog vuur.
- Voeg als de olie heet is het mosterdzaad toe. Zodra het zaad begint te ploffen, voeg je de chilipeper en de ui toe. Bak dit ± 10 minuten tot de ui zacht en goudgeel is. Doe er de knoflook bij en bak een paar minuten mee.
- Doe de oogbonen erbij en schep alles goed om. Voeg de tomaat toe en bak hem een paar minuten mee tot de randjes zacht worden.
- Roer het kurkumapoeder, ⅓ theel. zwarte peper, ½ theel. zout en de kokosmelk erdoor.
- Voeg de geroosterde pompoen toe en schep alles goed door.
- Doe het deksel op de pan en laat de curry zo’n 5 minuten pruttelen.
- Proef, breng de curry zo nodig op smaak en schep hem in een serveer schaal.
Als finishing touch kun je eventueel een snelle tarka maken.
Verhit hiervoor 2 eetl. olie in een kleine koekenpan op halfhoog vuur. Voeg als de olie heet is de kerrieblaadjes toe en bak ze tot ze beginnen te knetteren en doorschijnend worden.
Giet de tarka over de curry.
Serveer direct.