Pasta salade met gerookte kip

Pasta salade met gerookte kip

Voor 2 personen

Twee weken geleden gaf ik een workshop roken in het Fort en ik laat ook jullie graag zien hoe gemakkelijk het roken van etenswaren eigenlijk is en hoe verrassend het resultaat kan zijn.

We maken een pastasalade met gerookte kip, de ingredienten die we gebruiken kunnen prima een nachtje in de koelkast overleven, dus deze salade kan prima pas de volgende dag gegeten worden.

De kipfilets zal ik gezamenlijk inkopen want deze moeten eerst gepekeld worden voordat we ze kunnen roken, deze breng ik dus mee.

Boodschappenlijst

Voor de pesto:

  • mooi groot basilicum plantje
  • teentje knoflook
  • 30 gram pijnboompitten (neem wat extra mee)
  • 50 gram parmezaanse kaas (neem wat extra mee)

Voor de salade:

  • 125 gram Farfalle (vlindertjes pasta)
  • 200 gram kers tomaatjes (of andere smaakvolle kleine tomaten)
  • 50 gram rucola
  • eetlepel pijnboompitten
  • zakje mozzarella bolletjes (of 1 grote bol)

Werkzaamheden

  • centrale uitleg van het roken, voorbereiden rookoven
  • pasta koken
  • pesto maken
  • voorbereiden overige ingredienten (mise en place) [MEP]
  • samenstellen salade

Pesto maken

tip: rooster wat extra pitjes om los over de salade te strooien.
tip: blijf er bij, pijnboompitten verbranden snel als ze een keer heet zijn

  • Rooster de pijnboompitten zonder olie of boter lichtjes in een pannetje. Laat ze afkoelen op een bordje. Doe de knoflook, kaas en geroosterde pijnboompitten en de blaadjes basilicum in de keukenmachine en maal tot een groene massa.
  • Voeg de olijfolie er beetje bij beetje bij en mix goed door. De pesto moet niet de droog zijn maar ook niet te olieachtig. Breng de pesto op het laatst op smaak met een beetje zwarte peper. Zout is vaak niet nodig omdat de Parmezaanse kaas al zout is van zichzelf.

Salade maken

  • trancheer de kipfilet in mooie plakken (demo)
  • Kook de pasta net beetgaar en spoel deze onder koud water zodat garing stopt.
  • Meng de pesto met de pasta
  • Voeg kip, tomaat en mozzarella toe, proef op zout en peper
  • Schep de rucola er door
  • Bestrooi met pijnboompitten en eventueel wat geschaafde parmezaan