Paddenstoelen, rode biet en mozzarella
Een geurig pakketje op je bord, hoe leuk is dat. Dit recept van Maria Elia is een feestje.
De mozzarella in dit pakketje gebruik je om de scherpte van de gembervinaigrette iets te temperen, maar ook pecorino is geschikt. De rode biet kun je eventueel vervangen door asperges
Ingrediënten voor 2 personen
Voor de gembervinaigrette
- 10 gr gemberwortel, geschild en fijn geraspt
- 1 teen knoflook fijn geraspt
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel citroensap
- ½ eetlepel suiker
- 75 ml sesamolie
- 2 theelepels dijonmosterd
Voor de paddenstoelen
- 2 grote of 4 kleine portobello’s
- 1 eetlepel olijf- of sesamolie
- Zout
- Chilivlokken (naar wens)
Voor de linzen
- 100 gram Puy- of bruine linzen
- ½ ui, fijn gesneden
- 1 teen knoflook, fijn gehakt
- 1 laurier blaadje
- 2 eetlepels koriander, fijn gehakt (naar wens)
- Peper en zout
Voor de afwerking
- 250 gram buffelmozzarella, in twee stukken
- 100 gram rode biet, in partjes
- 2 stuk bakpapier van ± 40×40 cm
- 2 repen bakpapier of keukentouw om het pakketje dicht te binden
Bereiding
- Klop de ingrediënten voor de vinaigrette door elkaar en zet in de koelkast.
- Was de linzen in een zeef onder de koude kraan.
- Verhit de olie in een pan en smoor de ui en de knoflook op halfhoog vuur tot de ui glazig is.
- Doe de linzen, laurier en zoveel water erbij tot de linzen net onder staan. Breng ze aan de kook en laat 20-30 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn (proeven).
- Giet de linzen af en maak ze nog warm aan met de vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout en eventueel de koriander.
- Veeg de paddenstoelenhoedjes schoon met een vochtig keukenpapiertje. Haal de steeltjes eraf.
- Besprenkel de hoedjes met olijfolie, bestrooi ze met zout en chilivlokken.
- Rooster de paddenstoelenhoedjes in een hete koekenpan of grilplaat 3 minuten aan elke kant.
- Leg in het midden van elk stuk papier 1 grote of 2 kleine paddenstoelenhoedjes en verdeel de linzen, stukken mozzarella en de partjes biet erop.
- Breng de randen van het papier omhoog en bind het pakketje dicht.
Je kunt deze pakketjes maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Thuis afmaken:
- Verwarm de oven op 190°.
- Leg de pakketjes op de bakplaat en laat ze in 15-20 minuten goed doorwarmen.
Serveer met een frisse rucola salade.
Eet smakelijk!