Moussaka met linzen

Moussaka met linzen

Het maken van deze vegetarische moussaka is even een klusje, maar dan heb je ook wat. Deze moussaka heb je niet binnen twintig minuten op tafel staan. Niet moeilijk, maar het kost gewoon tijd. Maar ik beloof je dat het de moeite waard is.
Voordat je met de aubergine kunt werken, is het belangrijk om het vocht eruit te trekken met zout. Laat daarvoor het zout 15 minuten intrekken. In de tussentijd maak je de saus van linzen (dit in plaats van gehakt).
Deze moussaka kun je prima één of twee dagen van tevoren maken. Je hoeft ‘m dan nog niet in de oven te doen, dit doe je op de dag zelf. Zo spreid je de voorbereidingstijd over twee dagen uit en heb je een heerlijke maaltijd op een doordeweekse dag. En het lekkere is dat de smaken nog beter tot zijn recht komen als je het gerecht van tevoren bereidt!

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de moussaka

  • 1 aubergines
  • 1½ el olijfolie, plus extra om te bakken
  • 1 gele ui, geschild en fijngehakt
  • 125 g kastanje- of witte champignons, in kleine stukjes gesneden
  • 1 teentjes knoflook, geschild en fijngehakt
  • ½ kaneelstokje
  • 1 laurierblaadje
  • ½ theelepel gedroogde oregano, plus een beetje extra voor de aubergines
  • 1 eetlepels tomatenpuree
  • 100 g droge bruine linzen
  • 50 ml rode wijn
  • 200 g tomaten in blik
  • ½ liter groentebouillon
  • ½ eetlepel miso-pasta
  • 150 g vastkokende aardappelen in plakjes
  • zout en zwarte peper

Voor de bechamelsaus

  • 45 g olijfolie
  • 45 g bloem
  • 300 ml ongezoete plantaardige melk of gewone melk
  • nootmuskaat

Materialen
Ovenschaal

Bereiding

Moussaka

  • Snijd de aubergines in lange, dunne plakjes, bestrooi ze met zout, doe ze in een vergiet en laat ze staan terwijl je de saus maakt.
  • Doe de olie in een grote pan op middelhoog vuur en bak de ui tot ze zacht is. Roer de champignons erdoor, bak totdat ze vocht beginnen af te geven, zet dan het vuur hoger en bak, onder regelmatig roeren zodat ze niet blijven branden, tot de pan droog is en de champignons goudbruin zijn.
  • Zet het vuur iets lager, roer de knoflook, kaneel en kruiden erdoor en bak nog een paar minuten.
  • Roer de tomatenpuree erdoor, bak nog ongeveer een minuut.
  • Roer dan de linzen erdoor zodat het geheel bedekt is.
  • Voeg de wijn toe en laat het tot ongeveer de helft inkoken.
  • Voeg de tomaten en de bouillon toe, zet het vuur lager en laat ongeveer een uur sudderen, tot de linzen gaar zijn en de saus rijk en dik is.
  • Roer de miso erdoor, proef en breng zo nodig op smaak, vis het kaneelstokje en laurierblaadjes eruit en gooi ze weg (als je ze tenminste kunt vinden).
  • Dep de aubergines droog en bestrijk ze met olijfolie.
  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de aubergines in gedeelten tot ze zacht en goudbruin zijn en leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
  • Zodra alle aubergines gebakken zijn, bak je de aardappelen ze zacht en licht goudbruin zijn.

Bechamelsaus

  • Verwarm je de olie in een kleine pan en roer je de bloem erdoor tot een pasta.
  • Bak een paar minuten.
  • Klop dan geleidelijk de melk erdoor en kook zachtjes, onder voortdurend roeren, tot het dikker wordt.
  • Breng op smaak met zout en geraspte nootmuskaat.
  • Vet de bodem van een middelgrote ovenschaal licht in, bedek hem met de aardappelen en breng op smaak met zout en een theelepel oregano.
  • Schep de saus erover.
  • Leg de aubergines erop en breng op smaak met nog een beetje oregano.
  • Schep de bechamelsaus er overheen en strijk het glad.
  • Bak de moussaka ongeveer 40–45 minuten op 180° totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
  • Laat het buiten de oven nog even op adem komen.

Je kan de moussaka eventueel ook een dag later nog opwarmen. Daarvoor moet je deze goed afdekken met alufolie en minstens drie kwartier op 100° warm laten worden, zodat ook de kern niet koud meer is. Het komt immers uit de koelkast. Daarna de temperatuur opschroeven naar 180°. Controleer na een kwartier of de kern ook goed warm is (even een mes er in laten zitten en dan voelen met je lip). Wanneer dit op orde is, dan kun je de moussaka zonder alufolie nog een kwartier op 200° de bovenkant laten voorzien van een korstje.

Eet smakelijk!