Kruidenparelgort of kerrieparelgort
Dit is een leuke manier om allerlei soorten kruiden te gebruiken. Het is een mooi vegetarisch gerecht. Het combineert goed met groenten, maar kan ook bij een stukje vlees of vis worden geserveerd. Parelgort lijkt een beetje op risotto, maar het heeft een meer “nootachtige” smaak.
Uit: “Echt Eten” van Jonathan Karpatios
INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN
- 2 eetl. olijfolie
- 1 sjalotje, fijn gehakt
- 1 teen knoflook, fijn gehakt
- 200 gr parelgort (Alkmaarse gort)
- 10 gr zout
- 3 dl groentebouillon
- 50 ml ongeslagen room
- 100 gr geraspte kaas
Voor de kruidenparelgort
- ½ bosje peterselie, fijngesneden
- ½ bosje bieslook, fijngesneden
Voor de kerrieparelgort
- 1 theel. kerrie
Een ovenbestendige pan met deksel
BEREIDINGSWIJZE
Kerrieparelgort
- Verwarm de oven op 160°
- Doe de olie in een ovenbestendige pan en fruit de sjalot en de knoflook en de kerrie.
- Voeg de parelgort toe en bak die 1 minuut mee.
- Voeg de bouillon en het zout toe, zodat de parelgort één vingerkootje onder water staat.
- Leg het deksel op de pan en zet hem 30 minuten in de oven. (mocht je geen ovenbestendige pan hebben, giet dan alles in een bakblik of ovenschaal en dek die af met aluminiumfolie)
- Klop de room half stijf en roer hem door de parelgort.
Kruidenparelgort
- Verwarm de oven op 160°
- Doe de olie in een ovenbestendige pan en fruit de sjalot en de knoflook
- Voeg de parelgort toe en bak die 1 minuut mee.
- Voeg de bouillon en het zout toe, zodat de parelgort één vingerkootje onder water staat.
- Leg het deksel op de pan en zet hem 30 minuten in de oven. (mocht je geen ovenbestendige pan hebben, giet dan alles in een bakblik of ovenschaal en dek die af met aluminiumfolie)
- Klop de room half stijf en roer hem door de parelgort
- Roer de kruiden en de geraspte kaas erdoor
TIP
- Bietenparelgort: vervang de bouillon door bietensap
- Wortelparelgort: vervang de bouillon door wortelsap
Eet smakelijk!