Kip Teriyaki
Voor de Teriyaki saus:
2 el sojasaus
2 el mirin
2 el sake
1 el suiker
Doe alle ingrediënten in een klein pannetje en verwarm op het vuur totdat suiker is opgelost, zet apart.
Zowel (kook)sake als mirin zijn te koop bij de AH online, ik neem aan dat het ook in de winkel staat. Mocht dat niet zo zijn app het dan even in de Maandag Kookgroep, dan zorg ik er voor.
Voor de kip
500 gr kippendijen, zonder bot maar met vel (of bouten en zelf bot er uit halen)
1 el olie
Snuf zout
Snuf peper
- Haal eventueel zelf de botten eruit en leg je kippendij op de huid.
- Snij om de 1,5 cm gelijk in over de hele dij.
- Druk het vlees open en druk het plat met je hand.
- Check vooral of het even dik is aan elke kant. Strooi er wat zout en peper op aan elke kant
- Zet een grote bakpan op met 1 el olie, laat de pan heet worden op hoog vuur en leg je dijen erin met de de kant van het vel eerst.
- Bak je kip voor 5 minuten maar zorg er wel voor dat je de kip met de vel kant naar beneden hard aan drukt in de pan voor 5 a 10 seconden en zorg dat het velletje een beetje krokant is.
- Draai de kip en druk er weer hard op voor 5 a 10 seconden. Zet je vuurtje laag en leg er een deksel op, laat in 3 minuten stomen.
- Haal de deksel eraf en zorg dat je het olie wat teveel is eruit haalt met wat keukenpapier. Dit zorgt voor een betere saus straks.
- Zet het vuur op medium en gooi je teriyaki saus in de pan, hou de pan schuin en schep wat van je saus over je kip heen. Doe dit een paar keer.
- Kip goed gesausd? En gaar? Haal uit de pan en leg op een snijplank.
- Laat je saus een beetje inkoken tot het wat dikker is en schep alles in een apart bakje.
- Snij je kip in stukjes en geef met een brandertje of de grill-stand in de oven een krokant laagje op je kip.
- Leg je kip erop en gooi er een beetje saus overheen.
Dit kan je serveren met witte rijst en een bijvoorbeeld een komkommersalade of koolsalade:
Voor de koolsalade:
- 200 gram witte kool
- 50 gram wortel in julienne
- beetje peterselie
Snij alles ragfijn met mes of mandoline, gooi alles door elkaar en maak af met een beetje zout.