Kipstoof met kikkererwten

Kipstoof met kikkererwten

Het engelse woord voor kikkererwt is chickpea; chicken with chickpea dus, waarom het hier kikkererwt heet weet de website Onze Taal:

De peulvrucht heet eigenlijk keker(erwt). We hebben dit woord – in het Middelnederlands al – ontleend aan het Latijnse cicer(a), dat ‘grauwe erwt’ betekent. Een kikkererwt is dus eigenlijk een ‘erwterwt’. Door verkorting van de klinker is keker als kikker gaan klinken.
https://onzetaal.nl/taalloket/kikkererwt

Maar waarom zijn de engelstaligen dan de kip kant opgegaan? Dat weet weer een andere site:

The name chickpea comes from the French chiche, which comes from the Latin cicer arietinum, meaning “small ram,” which, according to one source reflects “the unique shape of this legume that somewhat resembles a ram’s head.”  
https://www.plansponsor.com/trivial-pursuits-chickpeas-get-name

Zelfde oorsprong maar de taal nam een andere afslag. Overigens worden ze in het engels ook wel garbanzo beans genoemd maar we dwalen af, want wat gaan we maken?

We lenen dit recept uit "Nothing Fancy" van  Alison Roman en zij schrijft:

"Dit kipstoofpotje lijkt een beetje een identiteitscrisis te hebben (Is het geïnspireerd op khao soi? Neigt het naar tikka masala? Wacht even - waarom zit er Koreaanse chilipasta in dit recept?), maar ik kan u verzekeren dat het heel gelukkig is om zijn beste leven te leiden als welk type fusion-keuken dit ook is. Voordat u het vraagt, ja, dit kan worden gemaakt in een Instant Pot, maar zelfs als dat uw voorkeursmethode is, smeek ik u om dit "op de ouderwetse manier" minstens één keer te maken. De geur ervan die zachtjes op uw fornuis pruttelt, zou zomaar het beste kunnen zijn dat u dit hele jaar overkomt."

Een instant pot beginnen we vandaag niet aan, we pakken gewoon een fijne pan om in te stoven.

Ingrediënten

  • twee of drie kippenbouten met poot en dij, met bot en vel (aanbieding Vomar)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels olie
  • 4 teentjes knoflook, dun gesneden
  • 1 grote gele of rode ui, dun gesneden, verdeeld
  • 2 eetlepels gochujang (Koreaanse chilipasta, aanwezig) of tomatenpuree
  • 2 eetlepels geraspte verse gember
  • 2 eetlepels fijngeraspte verse kurkuma (aanwezig), of 1 theelepel gemalen
  • 1 eetlepel komijn- of venkelzaadjes (aanwezig)
  • 1½ theelepel geplette rode pepervlokken (aanwezig)
  • twee blikken (400 gram) volvette kokosmelk
  • 600 ml kippenbouillon (kan van een blokje/poeder)
  • twee potten of blikken (400 gram) kikkererwten
    (glas heeft voorkeur, oa te krijgen bij BOZ Hogeweij naast AH)
  • 2 theelepels vissaus (optioneel)

Om te garneren (thuis):

  • 25 gram verse koriander, malse bladeren en stelen
  • 100 gram geroosterde pinda's, grof gehakt (optioneel)
  • 2 limoenen, in vieren

Bereiding

  • Splitsen de bouten in twee door de poot van de bout af te halen.
  • Kruid de kip met zout en peper.
  • Verhit de olie in een grote, zware pan op middelhoog vuur.
  • Bak de kip, met de huid naar beneden, tot het vet begint te smelten en gelijkmatig bruin wordt, 8 tot 10 minuten.
  • Draai de kip om en laat ook die kant bruin worden, 8 tot 10 minuten.
  • Verplaats de kip naar een groot bord.
  • Voeg de knoflook en driekwart van de ui toe aan de pan; kruid met zout en peper. Bak, af en toe roerend, tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de gochujang, gember, kurkuma, komijn en rode pepervlokken toe en kook tot het mengsel begint te karamelliseren op de bodem van de pan, ongeveer 2 minuten, pas de hitte aan indien nodig om verbranden te voorkomen.
  • Voeg de kokosmelk en kippenbouillon toe en breng aan de kook. Doe de kip terug in de pan en voeg de kikkererwten toe, kruid opnieuw met zout en peper. Verlaag het vuur, plaats het deksel op de pan en laat het minstens 45 minuten staan.
  • Na ongeveer 45 minuten, verwijder het deksel en laat het zachtjes sudderen, onbedekt, tot de kip inderdaad zo mals is dat het van het bot valt en de vloeistof is ingedikt, er mooi uitziend als stoofpot, 20 tot 25 minuten.
  • Voeg de vissaus toe, indien gebruikt.

Garneren en opdienen:

  • Serveer de stoofschotel samen met de overgebleven ui, koriander, pinda's (indien gebruikt) en limoen om erover uit te knijpen.

Recept uit Bijzonder Simpel van Alison Roman