Karni Stobá

Karni Stobá


Karni stobá (of stobá di karni) is een Antilliaanse stoofschotel die wordt gemaakt met rundvlees.

Ingrediënten:

  • 1 kilo runderstoofvlees, in grove stukken
  • 1 tl zout
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 takjes bladselderij, fijngesneden
  • 100 ml water
  • 1 el suiker
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 el roomboter
  • 1 el komijn
  • 70 gr/1 blikje tomatenpuree
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 2 el donkere sojasaus of ketjap manis
  • 4 aardappelen, in parten
  • 2 (winter)wortels, in stukken
  • 200 gr doperwten
  • 1 groene bakbanaan, in stukken
  • ½ madame Jeanette peper

Bereiding van karni stobá

Doe het vlees in een grote kom en kruid het vervolgens met het zout, de zwarte peper, de komijn en de knoflook. Voeg hier daarna 50 ml water toe en laat het vlees zo minstens 3 uur marineren.

Verwarm de suiker dan in een stoofpan tot het begint te kleuren. Voeg vervolgens de olie en de boter toe. Haal het vlees uit de marinade en bak het daarna in de verhitte pan. Roer nu af en toe en voeg geleidelijk de overgebleven marinade toe.

Voeg daarna de tomatenpuree, de ui, de peper, de paprika, de selderij en de sojasaus toe aan het vlees. Roer nu goed en vul de pan met water tot het vlees net onder water staat. Zet het vuur tenslotte lager op het moment dat het water begint te koken.

Bedek de pan en laat het vlees op een lage temperatuur sudderen tot het bijna gaar is. (ongeveer 90 minuten) Voeg nu de aardappelen, banaan, wortels en doperwten toe en laat het geheel nog zo’n 30 minuten koken.

Voeg daarna (indien nodig) extra water toe, gedurende de tijd dat de stobá op het vuur staat.

Serveer de karni stobá tenslotte met funchi, rijst of aardappelen.

https://www.antilliaans-eten.nl/nos-kushina-krioyo/karni-stoba-rundvlees-gestoofd/