Kaas-uientaart van Van Boven

Kaas-uientaart van Van Boven

Voor 4 personen

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 25 g boter
  • 6 uien, in dunne ringen (mandoline)
  • zeezout en zwarte peper
  • bosje bieslook, fijngehakt
  • 4 bosuien, fijngehakt
  • 500 g cheddar of oude kaas, geraspt

Ui slinkt best enorm, een paar uien extra is geen slecht idee. Ik maakte deze taart voor de catering van de Veluwemaraton voor 40 mensen met 5 kilo ui. Het was geen probleem geweest om 10 kilo in de taart te stoppen.


Voor het deeg:

  • 150 g boter
  • 400 g bloem
  • 1/2 theel. zout
  • 1 ei, geklopt om te bestrijken

Smelt de boter in een zware pan en bak de uien tot ze glazig en zacht zijn, ongeveer 10 minuten. Blus af met 100 ml water, laat dat inkoken en breng op smaak met zout en peper. Zet opzij.

Smelt de boter voor het deeg in een pannetje met 110 ml water. Meng de bloem met het zout en giet het warme botermengsel erbij. Roer tot een zacht samenhangend deeg.

Vet een springvorm (ca. 24 cm) in. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol 2/3 deel van het deeg uit tot een grote lap die royaal in de vorm past. Als de lap breekt, is dat niet erg: u drukt het zo weer aan.

Meng de kaas met de bieslook en bosui. Verdeel de helft van de gebakken ui op de bodem van de vorm en verdeel de helft van de kaas erover. Herhaal tot het op is. Rol de rest van het deeg uit en leg het erop. Druk de randen vast met een vork en maak wat gaten in de taart om de hete stoom eruit te laten. Bak in 45 minuten mooi goudbruin. Laat voor 't snijden iets afkoelen.

Uien over? Maak kaas-uientaart | De Volkskrant
Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Engelse kaas-uientaart

Ben en Willem waren er niet, dus hadden we maar 4 taarten om te bewonderen maar zie ze eens shinen. En de geur van versgebakken taart met kaas en ui konden we visueel niet vastleggen maar zullen we nog lang onthouden :)

Van linksboven naar rechtsonder; Louwrens, Ronald, Theo en Jose.