Indonesisch gehaktbrood met pindasaus

Indonesisch gehaktbrood met pindasaus

Het recept van Yvonne voor volgende week heb ik net online gezet en dat is een gehaktbrood. Eigenlijk wel heel leuk om een keer te maken, maar dan een variant.

Bij Yvette van Boven las ik al eens een recept voor "Frikadel Pan" ofwel een indo-nederlandse variant met aardappel. Dat is nogal een recept, het begint met een kilo gehakt en ook nog eens 300 gram aardappelen.

Rondsnuffelend op het Internet kwam ik deze variant tegen, en deze vind ik wel zo leuk, ook omdat we zelf de pinda-saus er bij gaan maken. Onderstaande recept is volgens de maker voor 6 porties. Denk dat dit aan de krappe kant is voor een volledige maaltijd. Maak er dus zeker wat nasi of iets anders bij!

Boodschappenlijst

Aanwezig:

  • twee eetlepels ketjap manis
  • twee eetlepels sambal
  • een theelepel gemalen komijn
  • kokosmelk

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een bakblik heel licht in, ik gebruik een gewoon cakeblik.
  • Kook de eieren in water in 10 minuten hard. Laat ze goed schrikken in koud water en pel ze.
  • Meng alle ingrediënten van het Indonesisch gehaktbrood goed door elkaar; dus: zout, ketjap manis, sambal oelek, gemalen komijn en eventueel andere kruiden zoals gemalen koriander, gemberpoeder etc.
  • Verdeel het grof in twee delen. Plaatst de gekookte eieren in de lengte op de helft van gehakt. Vorm de rest van het gehakt er omheen.
  • Zelf vorm ik een ovale vorm van het gehakt, zodat het een wat meer rustieke vorm krijgt. Je kunt ook gewoon het gehakt in een cakeblik duwen. Als je de randen los houdt van de vorm krijg je een mooiere korst.
  • Plaats het gehaktbrood in de oven, ongeveer 45 minuten. Bak tot kerntemperatuur 68 graden
  • Giet het leksap af, maar bewaar dit voor de pindasaus. Je Indonesisch gehaktbrood is nu af, maar het wordt nog lekkerder met wat pindasaus.
  • Meng in een steelpan de pindakaas en ketjap en verwarm zachtjes. Mix met water, room of kokosmelk tot het de gewenste dikte heeft bereikt en verdeel over het gehaktbrood.
  • Besprenkel eventueel nog met wat geroosterde kokos, gebakken uitjes, lente ui, chili en/of pinda’s voor de finishing touch!

Wij gebruikten kleurzout, daardoor zag de buitenkant er wat roze uit, ben benieuwd hoe de binnenkant is.

Met dank aan FlyingFoodie!

Indonesisch gehaktbrood met pindasaus - Flying Foodie
Indonesisch gehaktbrood is een absolute winnaar, maar ook super makkelijk te maken. Wanneer je ’m doorsnijdt, word je verrast met een ei en de pindasaus bovenop maakt het helemaal af. Ideaal als warme maaltijd, bijvoorbeeld met nasi of gele rijst en boontjes, maar ook heel lekker koud op een broodje…