Indisch gehaktbrood

Indisch gehaktbrood

Voor 4 personen:

  • 300 gram gekookte aardappelen
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 eieren
  • 1 theelepel gemberpoeder (djahé)
  • 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels seroendeng (gekruide kokos)
  • zout en peper

Laat je niet afleiden door dat ‘frikadel’, dat is in Indonesië het woord geworden voor gehaktbal. ‘Frikadel pan’ is een gehaktbrood. In Indonesische recepten zie je altijd meteen dat er aardappelen doorheen gaan. Kennelijk hadden ze die steeds over en bedachten ze slimme wegen om ervan af te komen. Het leverde dit heerlijke recept op.

Zet de oven op 200° C.

Prak de aardappelen en doe daar het gehakt bij met de eieren, het gemberpoeder, de koriander en de komijn. Erg lekker is ook om er wat seroendeng door te scheppen. Knoflook uitpersen, zout en peper erbij en kneden.

Het gehakt mag in de ovenschaal, 20 minuten bakken en dan er uithalen. Bestrijken met dikke ketjap en bak het dan weer 15 minuten. Af laten koelen, in plakken snijden en serveren.

Tips:

  • gebruik de aardappelknijper in plaats van prakken voor een verfijnder resultaat
  • gebruik kleurzout voor een mooie heldere kleur van het vlees, het wordt met kleurzout veel minder grauw.
  • lekker met rijst en sperziebonen, zorg voor een lekkere sate- of sojasaus!
  • je kan een cakevorm gebruiken maar mooier is het om het stevig te rollen in een ovale vorm zoals je op de foto ziet.