Indiase curry met paneer en bloemkool
Vandaag het recept voor een traditionele masala met heerlijke paneer of panir. Paneer is een Indiase kaassoort zónder stremsel. Perfect voor vegetariërs en geweldig in een curry.
Paneer is een kaas, gemaakt van koemelk, die veel wordt gegeten in India. Niet te verwarren met ons paneermeel, dat is dus iets heel anders! Het woord ‘paneer’ is afgeleid van het woord ‘panir’, wat kaas betekent.
Paneer heeft een hoog gehalte eiwit, relatief weinig vet en weinig zout. Paneer is door haar milde smaak heel veelzijdig en perfect te gebruiken in vegetarische curry’s. Wanneer paneer gebakken wordt, smelt de kaas niet en behoud hij zijn stevige structuur. Dat maakt paneer ook een ideale vleesvervanger. Wanneer je geen paneer kunt krijgen kun je dit vervangen door halloumi.
De curry-pasta maken we apart; je kunt die op verschillende manieren maken. Het geheim zit in het kruidenmengsel voor de curry-pasta. Wat Indiase curry echt onderscheidt, is het gebruik van verse specerijen, kruiden en de kunst van het temperen, waarbij specerijen in olie worden verhit om hun aroma's te versterken en het gerecht die karakteristieke Indiase smaak te geven.
Ingrediënten voor 2 personen
- ½ kleine bloemkool, in roosjes
- 1½ aardappel, geschild en in blokjes
- 125 g paneer of halloumi, in blokjes
- 125 ml kokosmelk,
Serveer met naanbrood of pandan rijst
Ingrediënten voor de curry pasta
- 1½ el zonnebloemolie
- ½ ui
- 1 tomaat
- 10 g cashewnoten, geweekt
- 3 teentjes knoflook
- ½ cm verse gember, geschild
- ¼ tl cayenne peper
- ¼ tl kurkuma
- 6 tl gemalen koriander
- 6 tl garam masala
- ½ rode peper, fijngesneden
- 1 eetlepel verse koriander, grof gehakt (eventueel)
- 200 ml water
Bereiding
- Begin met het koken van de groenten. Zet twee pannen op met kokend water, één voor de bloemkool en één voor de aardappelen.
- Kook de aardappelen in 10 minuten beetgaar en giet af.
- Kook de bloemkoolroosjes in 5-8 minuten beetgaar en giet af.
Maak nu de currypasta.
Deze currypasta bestaat uit drie delen: uienpasta, cashew-tomaatpasta, knoflook-gemberpasta.
- Snijd de ui grof en maal deze in een keukenmachine of blender tot pasta. Zet dit mengsel apart.
- Snijd de tomaten grof. Doe de tomaten in de keukenmachine of blender samen met de geweekte cashewnoten en maal dit tot een gladde pasta. Zet dit mengsel apart.
- Rasp de gember, pers de knoflook en meng dit met de gemberrasp.
- Meng in een klein schaaltje de cayenne peper, kurkuma, korianderzaad en garam masala.
- Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper, snijd fijn en leg apart.
- Pluk de blaadjes van de koriander, snijd grof en leg eveneens apart.
Verdere bereiding
- Zet een pan op een laag vuur en smelt hierin 3 eetlepels kokosolie (je kunt ook zonnebloemolie gebruiken).
- Voeg allereerst de uienpasta toe en blijf dit mengsel roeren. Wanneer de ui bruin kleurt, voeg je de knoflook-gember pasta toe. Wanneer de sterke geur van dit mengsel afneemt, voeg je ook de cashew-tomaat pasta toe. Meng alles goed door elkaar.
- Wanneer dit mengsel in de pan olie afgeeft en er glimmend uitziet, is het tijd om het kruidenmengsel toe te voegen, samen met 200 ml water. Voeg bij deze stap ook de rode peper en koriander toe naar smaak. Laat dit mengsel op laag vuur indikken.
- Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan en bak de blokjes paneer goudbruin.
- Als het kruidenmengsel ingedikt is voeg je de kokosmelk toe samen met de bloemkool, aardappels en de blokjes gebakken paneer.
- Laat je curry nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
Serveer met rijst of naanbrood en eventueel met verse koriander.
Eet smakelijk!