Hutspot met klapstuk

Hutspot met klapstuk

In 1574 ontdekt in Leiden; inmiddels een nederlandse klassieker.

Op https://historiek.net/leidens-ontzet-1574-hutspot-haring-wittebrood/83457/ kan je onder andere het volgende hierover vinden:

Volgens de overlevering trok een kleine jongen, Cornelis Joppensz, op 3 oktober 1574 naar de Lammenschans, ruim een kilometer ten zuiden van de stadswallen. Maandenlang hadden hier Spanjaarden gebivakkeerd, maar die hadden inmiddels de benen genomen, uit angst voor het oprukkende water en de opstomende watergeuzen. In het verlaten legerkamp zou Joppensz een kookpot met wortelen, uien, vlees en pastinaken hebben aangetroffen. Dit maaltijdje werd bekend als hutspot. Ter herinnering aan deze gebeurtenis wordt in Leiden op 3 oktober nog altijd hutspot (met klapstuk) op tafel gezet.

Bij treinstation Leiden Lammenschans is tegenwoordig een beeld van Cornelis Joppenszoon te vinden, met in zijn hand een ketel Spaanse hutspot.

Beeld door Wenckebach van Cornelis Joppenszoon die de Spaanse hutspot vindt (CC BY-SA 3.0 – Biccie – wiki)

Het recept dat mijn moeder gebruikte bevatte geen pastinaak en het kan prima zonder, maar mocht je ze zien liggen dan zou ik zeker wat pastinaak meenemen, het is een verdieping in de smaak.

Verwar ze niet met de peterseliewortel, vooral op de biologische markt kom je ze wel naast elkaar tegen; en hoewel ze beiden prima in een stamp verwerkt kunnen worden is het toch fijn om ze te kunnen onderscheiden:

Overigens is het nog maar de vraag of er in 1574 wel aardappelen in zaten, de aardappel was nog maar net bekend en pas na de 17e eeuw werd deze echt populair.

Traditioneel hoort er klapstuk bij, maar een rookworst is natuurlijk ook lekker. Het voordeel van klapstuk is dat we ook gelijk wat jus hebben.

Omdat klapstuk een echt stoofgerecht is en dus een lange garing nodig heeft stel ik voor om deze bij elkaar in de snelkookpan te bereiden. Een ieder koopt zijn eigen vlees en deze stukken gaan gezamenlijk in de snelkookpan. Dan kan je kant-en-klaar stoofvlees terug naar huis meenemen.

En als we dan toch de snelkookpan gebruiken dan maken we gelijk ook wat stoofpeertjes er bij.

De boodschappenlijst wordt dan:

Voor 2 personen, verdubbel voor vier

Hutspot

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 300 gram pastinaak en 200 gram winterwortel (of 500 gram winterwortel)
  • 500 gram uien
  • 25 ml volle melk
  • 25 gram ongezouten roomboter

Klapstuk

  • 250 gram klapstuk, runderborst (of riblap, of sucade)
  • 25 gram boter om in te bakken

Stoofpeertjes

  • zoveel stoofpeertjes als je wilt maken

Voor de gezamenlijke pot is nodig:

  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • tomatenpuree
  • laurierblad
  • kruidnagel
  • 250 cc rode wijn
  • 250 cc bouillon
  • 50 cc azijn

Voor de stoofpeertjes:

  • kaneelstokje
  • steranijs
  • kardemon
  • korianderzaad

Ga er maar van uit dat deze ingredienten er allemaal zijn.

Klapstuk

  • smelt boter in braadpan, snij vlees in stukken en braad ze even aan totdat het bruin is
  • snij ondertussen de groenten voor in de pot
  • zodra vlees kleur heeft met de overige ingredienten in de snelkookpan op STEW
  • als het klaar is vlees voorzichtig uit de pan halen
  • vocht zeven en afbinden met maizena of roux totdat het een mooie jus is.
  • controleer op smaak

Peertjes

  • schil de peertjes met de dunschiller
  • leg alle specerijen in de snelkookpan en leg daarop alle peertjes
  • aanvullen met water totdat ze net onder staan
  • 20 minuten onder druk

Hutspot

  • schil de aardappelen
  • schil de wortelen en pastinaak
  • snij de uien in ringen
  • doe aardappelen in de pan en zet deze net onder water
  • gooi hierover wat zout
  • dan de wortelen er boven op
  • strooi hierover (naar keuze) wat komijnzaad (versterkt de wortelsmaak)
  • daarop de uien
  • deksel op de pan in 20-25 minuten rustig koken
  • controleer de garing, giet af maar hou wat vocht over
  • smelt boter met melk in pannetje
  • stamp aardappelen, wortelen en ui in de pan
  • voeg melk/boter mengsel toe, gebruik indien nodig het achtergehouden vocht
  • controleer op zout en voeg eventueel toe.

Hutspot kan je het beste opwarmen in een pan waar je een klein laagje melk of water hebt geschonken dat je aan de kook hebt gebracht. Gooi daarop de hutspot en dek af met een deksel. Regelmatig even mengen met pannenlikker zodat bodem niet aankoekt en de warmte regelmatig wordt verdeeld.

Doorlezen over hutspot?

Vijf eeuwen hutspot: een geschiedenis van de Nederlandse stamppot met wortelen
Op koude winterdagen wordt in Nederland stamppot gegeten, een éénpansgerecht van aardappelen, boerenkool, zuurkool, andijvie of wortels en uien