Hartige winterstrudel met rode uiencompote

Hartige winterstrudel met rode uiencompote

Hartige strudel met zoete aardappel, feta en cranberry’s. Oftewel een heerlijk filodeegpakketje. Een lekker vegetarisch hoofdgerecht voor de feestdagen.
Met deze show-topper van een hartige strudel ga jij de blits maken op je kersttafel. Zet jij deze topper ook op tafel met kerst? Het recept komt uit Delicious.

Ingrediënten voor 2 personen

  • olie, om in te bakken
  • 2 rode uien, 1 fijn gesnipperd, 1 in halve ringen
  • 125 gr zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • ½ eetlepel curry madras
  • 45 gr pecannoten, grof gehakt
  • 30 gr zongedroogde tomaten, grof gesneden
  • 60 gr voorgestoomde quinoa
  • 40 gr feta, in blokjes
  • 30 gr gedroogde cranberry’s
  • 40 gr boter
  • 125 gr filodeeg (diepvries) of een groot vel kant en klaar bladerdeeg
  • 1 eetlepel za’atar (oosterse kruiden)
  • 50 ml balsamicoazijn
  • ½ theelepel (licht)bruine suiker

Voor de garnering

  • Tuinkers of een andere soort cress of gehakte verse peterselie

Bereiding

  • Laat het filodeeg onder een natte theedoek ontdooien.
  • Verhit een halve eetlepel olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de fijngesnipperde ui ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de blokjes aardappel en de curry madras toe en bak ongeveer 10 minuten of totdat de aardappelblokjes gaar zijn.
  • Schep de pecannoten, de zongedroogde tomaten, quinoa, feta en de cranberry’s erdoor en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven op 200°C
  • Laat de helft van de boter smelten en bestrijk de filovellen ermee.
  • Leg de vellen iets overlappend op elkaar zodat ze een rechthoek vormen.
  • Verdeel de zoete aardappelvulling in een lange baan iets voor het midden van het filodeeg. Houd 5 cm van de rand vrij.
  • Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol het deeg daarna op.
  • Leg de strudel op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk rondom met gesmolten boter en bestrooi met za’atar.
  • Bak de strudel in ± 20 minuten goudbruin en gaar in de oven.
  • Verhit ondertussen voor de compote de rest van de boter in een koekenpan en bak de uienringen in ± 15 minuten zacht.
  • Blus af met de balsamicoazijn, voeg de basterdsuiker toe en laat het nog 5 minuten inkoken op een laag vuur.
  • Breng de compote op smaak met zout en peper.

Serveer de strudel met de uiencompote en de cress of de peterselie.
Eet smakelijk!