Hachis Parmentier van kikkererwten

Hachis Parmentier van kikkererwten

Vandaag een recept met een geschiedenis: de hachis Parmentier. Dit is oorspronkelijk een ovenschotel met aardappelpuree en vlees. Het gerecht is vernoemd naar zijn uitvinder, de heer Antoine-Augustin Parmentier (1737-1813) die van de aardappel zijn levenswerk gemaakt heeft. Hij publiceerde een onderzoek naar de aardappel, met als conclusie dat dit product uitstekend geteeld kon worden om de toenemende honger in Frankrijk tegen te gaan. Om koning Louis XVI te overtuigen, heeft monsieur Parmentier een maaltijd geserveerd aan het hof, met alleen maar aardappelgerechten. Dit was een groot succes!
Eén van de bekendste aardappelgerechten vandaag de dag is hachis Parmentier, een gehaktschotel met aardappelpuree. Het is een echte klassieker in Frankrijk, zowel thuis als in een bistro. Tegenwoordig zijn er vele variaties van de Parmentier: een groente-, vlees- of visbereiding afgedekt met aardappelpuree, gegratineerd in de oven.
Dit recept is een vegetarisch alternatief voor de orginele hachis Parmentier

Ingrediënten voor 2 personen

  • ½ ui
  • ½ teentje knoflook
  • 150 g jonge spinazie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • snufje chilipoeder
  • 300 gram kikkererwten (in glas of blik)
  • 250 gram tomatenblokjes (blik)
  • 150 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
  • 5 zoete aardappelen
  • boter
  • 1½ eetlepel geraspte parmezaanse kaas
  • 1 el polenta
  • handje peterselie

Bereiding

  • Spoel en laat de kikkererwten uitlekken.
  • Pel en snipper de knoflook en de uien.
  • Schil alle zoete aardappelen en snij in blokjes (houd er twee apart).
  • Kook ze gaar in licht gezouten water en pureer ze met een klontje boter.
  • Verhit de olijfolie in een grote stoofpan en stoof er de ui en de twee resterende zoete aardappelen in.
  • Kruid met een snuifje zout en laat 8 minuten op een zacht vuur stoven.
  • Voeg de knoflook toe en breng op smaak met komijn, paprikapoeder en chilipoeder.
  • Voeg de kikkererwten, tomatenblokjes en bouillon toe en laat 20 à 25 minuten garen op een zacht vuur.
  • Neem de pan van het vuur en voeg de goed gespoelde spinazie toe, schep om.
  • Maak het gerecht op smaak met peper en zout.
  • Schep in een ovenschaal en bedek met de zoete aardappelpuree.
  • Meng de parmezaan en polenta en bestrooi er de ovenschaal mee.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Schuif 40 à 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Bestrooi met gesnipperde peterselie en serveer.

Een frisse salade is er heel lekker bij.

Eet smakelijk!