Gevulde koolrolletjes
Savooiekool of groene kool is doorgaans een wat minder populaire koolsoort. Een prachtige kool om te zien met zijn nerven en kleur, maar wat kan je er mee maken? Savooiekool is een van de oudste koolrassen ter wereld en deze Hollandse seizoensgroente heeft een stevige smaak. Het is belangrijk dat je de savooiekool erg fijn snijdt. Zo komt de smaak namelijk het beste tot zijn recht!
Bij deze vegetarische koolrolletjes bijvoorbeeld! Zo benadruk je de mooie bladeren en gebruik je ze om te vullen met een lekkere vulling van rijst, champignons en noten.
Door de koolbladeren van te voren eerst 2 minuten te blancheren worden ze wat soepeler en dan kun je ze goed vullen.
De buitenste en mooiste bladeren van de savooiekool gebruik je natuurlijk om te vullen, maar de rest van de savooiekool snijd je heel fijn om toe te voegen aan de vulling van de koolrolletjes. Je kunt de savooiekool fijn snijden met een keukenmachine of een mandoline zoals deze. Maar met een scherp koksmes kan ook, als het maar echt fijn snijdt.
Ingrediënten voor twee personen
- ½ savooiekool of groene kool
- 125 gram kastanje champignons
- 50 gram zilvervliesrijst
- 200 ml passata
- 50 gram walnoten
- 25 gram amandelen
- ½ ui
- 1 à 2 teentjes knoflook
- ¼ theelepel chilivlokken
- ¼ theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel gemalen korianderzaad
- ½ theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel soja saus
- 1 theelepel ketjap manis
- 1 eetlepel olijfolie
- ½ theelepel agave siroop
- 1 takje tijm
Materialen
Ovenschaal
Bereiding
- Pel de buitenste 6 bladeren van de kool af, zorg dat ze heel blijven en was ze goed.
- Zet een ruime pan met kokend water en een snufje zout op het vuur.
- Blancheer alle bladeren 2 minuten in het kokende water, haal ze met een schuimspaan eruit en laat ze daarna goed afkoelen en uitlekken.
- Snijd de rest van de kool met de mandoline of met een heel scherp mes in heel dunne reepjes en blancheer ook 2 minuten in het water. Laat uitlekken en zet apart.
- Kook de rijst gaar volgens aanwijzingen op de verpakking.
- Pel en snipper de ui en de knoflook.
- Zet een ruime koekenpan met 1 eetlepel olijfolie op het vuur.
- Fruit hierin de helft van de ui en de knoflook. Zet de andere helft apart
- Voeg alle kruiden toe en fruit die ook mee.
- Borstel de champignons schoon en snijd de champignons in kleine blokjes en voeg ook toe.
- Bak de champignons in ongeveer 5 minuten op hoog vuur terwijl je regelmatig roert.
- Zet het vuur wat lager en voeg de gekookte rijst, de geblancheerde koolreepjes, de ketjap en de sojasaus toe en roer goed door.
- Hak de amandelen en de helft van de walnoten in kleine stukjes en voeg ook toe. Roer alles door en laat 2 minuutjes bakken. Zet daarna het vuur uit.
- Zet een pan met dikke bodem en 1 eetlepel olijfolie op laag vuur.
- Fruit de overgebleven ui en knoflook een paar minuten aan in de olie.
- Voeg de tomatensaus, de theelepel agavesiroop en de blaadjes van de tijm toe. Laat ongeveer 15 minuten op laag vuur pruttelen. Breng als laatste op smaak met zout en peper.
- Vul ondertussen de koolbladeren met 2 flinke eetlepels van het rijstmengsel.
- Rol de koolbladeren op en vouw de uiteinden naar binnen. Leg de koolrolletjes met de vouwen naar beneden.
- Pak één grote ovenschaal of twee kleine ovenschaaltjes.
- Giet de tomatensaus in de ovenschaal. Verdeel de koolrolletjes daar overheen.
- Bestrooi met de overgebleven walnoten.
- Zet de gevulde koolrolletjes voor 30 minuten in de voorverwarmde oven op 160°.
Serveer met een frisse groene salade.
Eet smakelijk!